Onnea Nevanperän Mirjalle myös täältä Kirkkonummelta 80-vuotispäivän johdosta. Lehdestä huomasin, että päivänsankari on matkoilla!

 

Matkoja kuuluu myös meidän perheeseemme. Tyttäremme Tuulia, suorittaa muuten ruotsinkielistä matkailututkintoa, on parasta aikaa Dubaissa ja lähtee viikon päästä puoleksi vuodeksi Australiaan, jossa hän on jo aiemmin ollut töissä yhden vuoden.

 

Muuten elo jatkuu täällä arkisissa uomissa - nollakelit ja lunta ei ole nimeksikään.

 

Joulun ja uuden vuoden vaihteessa olimme Pohjanmaalla: Laihialla, Merijärvellä ja Oulussa. Siellä tuota valkoista kummajaista näki vanhaan malliin.

 

Hyvää alkanutta vuotta koko suvulle!

 

tv. Hilkka, Reijo, Tuomas ja Tuulia Perälä

 

  88.115.175.142    

 

 Lea Kallunki   5.1.2009 22:25 

  Rakkaita terveisiä ja onnittelut Mirkku tädille, hänen täyttäessään 80 vuotta.

Muistissa kauneimmassa on hänen ja äitini Eksymän reissut, jossa sain olla mukana.

"Oi minne rientää tie ja minne kaipuu vie" Eksymälle tietenkin.

Paljon onnea ja terveyttä Mirja Nevanperälle.

t. Lea

  62.145.191.2    

 

 Seija Jolma,Reetta-Ulla Viitasen tytär .   3.1.2009 13:15 

  Rakkaat Eksymän sukulaiset.

Joulun aika on takana päin ja saamme aloittaa uuden vuoden toivoen tulevaksi kaikkea hyvää,huolimatta monenlaisista uhkakuvista,joita meille

ennustetaan.

 

Mennyt vuosi toi tullessan monia hyviä asioita, mutta meidän sisarusparveemme se ehti tuoda myös suuren surun:

 

Sisaremme Kerttu Kyllikki Ahola o.s. Viitanen kuoli joulupäivän iltana sairastettuaan kuusi raskasta vuotta.

Saatamme Kertun haudan lepoon perheen ja sisarusten läsnäollessa 10.01.2009

 

Terveisin Seija Jolma

Reetta-Ulla Viitasen tytär

  84.251.69.210    

 

 Kari-Matti Määttä   20.12.2008 17:33 

  Joulupukin koti

 

Savukosken kaukaisinta kolkkaa ympäröivän erämaaluonnon keskeltä nousevat Korvatunturin laet. Siellä asustaa Joulupukki Muorinsa kanssa.

Korvatunturi on myyttinen paikka, jossa sijaitsee Joulupukin koti. Myytti sai alkunsa, kun Markus-setä 1927 kertoi radion lastenohjelmassaan Joulupukin asuvan Korvatunturilla. Korvatunturin laella on kolme suurta korvaa, jotka toimivat sateliitti antennin tavoin. Niillä Joulupukki kuulee kaikki maailmalta kantautuvat lastenlahjatoiveet.

 

Iloista Joulun odotusta toivoopi

Kari-Matti ja Pirkko

Antti

Riikka ja Teemu Kajava

Jasper Matti Kalevi

Joonatan Kalevi Sakari

  84.251.86.90    

 

 Asta   20.12.2008 15:52 

  Haluamme toivottaa kaikille sukulaisille oikein Hyvää Joulua Onnea ja Menestystä ja terveyttä vuodelle 2009.

T.Asta,Tapsa,Mari&Neela

  80.186.193.199    

 

 Raija Walde   14.12.2008 16:01 

 

Hei rakkaat sukulaiset,

 

Teille kaikille toivotan hyvää Joulunaikaa ,teveyttä ja iloista mieltä.Meillä täällä on taas kovat Joulutouhut menneillään, lukuisat pikkujoulut ja muut markkinat.Huomenna on vielä siskoni Marken miehen Jensin konsertti siellä Suomessakin kuuluisalla kadulla; Reeberbahnilla, Schmidtin teatterissa.Muuten on vuosi ollut erittäin täynnä tapahtumia, olen muuttanut lähemmäksi Hampuria, pieneen Buxtehuden kaupunkiin, josta näen iltaisin Hampurin sataman valot ja televisiotornin. Olemme myös edelleen aktiivisia saksalais-suomalaisessa seurassa.Meillä vieraili jopa Yle-1 järjestämässämme Timo Valtosen (selostaa yleisölle suomalaista tangokulttuuria)tangokonsertissa,josta lähetetään osia Suomessa 10.maaliskuuta ennen ilta-uutisia parhaimpaan lähetysaikaan.

 

Joluterveisin

Raija (Eemelin,Onnin...)

ja Paul

  145.254.43.208    

 

 Sanna ja Pentti Espanjasta...   20.11.2008 18:51 

  Hei ihanat sukulaiset!

 

Tilauksia on ilmaantunut tosi mukavasti. Monet tuttavamme Aurinkorannikolla ovat innostuneet tilamaan, mikä on hyvin rohkaisevaa. Oikein alkaa jännittämään tuleva kesä...

 

Kiitos kaikille, jotka ovat jo mukana!

 

Terveiisin, Sanna ja Pentti

 

 

  83.53.33.111    

 

 Asta Koskipaasi   18.11.2008 23:13 

 

 

 

 

 

Kiitokset Pentille ja Sannalle kovasta työstä.

Hyvä juttu, että Elämänmenoa Eksymällä on valmis ja painokelpoinen. Muistan tarkkaan, kun edesmennyt äitini Martta Eksymä kirjoitti muistelmia viimmeisillä voimillaan (osan olen lukenut jo ennakkoon sitä mukaan , kun äitini sai asiat paperille kirjoitettua). Olette Pentti ja Sanna tehnyt kovan työn saadaksenne muistelmat kirjan muotoon.Ensi kesänä nähdään, kun kirja julkaistaan.

Tässä samalla haluaisin lähettää myös terveiset:

Mirja tädille ja kummitädilleni Tyynelle ja enolleni Raimolle.

Myös kaikille serkuille terveiset ympäri maalilman.

T.Asta Koskipaasi

 

  85.156.124.45    

 

 Pentti E, Reijo Perälälle...   18.11.2008 17:17 

  ... tiedustelit kirjan Elämänmenoa Eksymällä saatavuutta joululahjaksi. Valitettavasti ei, vaan kirjan julkaisu tapahtuu sukujuhlassa kesällä 2009.

 

Nyt olisikin tärkeää saada mahdollisiman laajaa kannatusta ennakkotilauksien muodossa, jolla kartoitamme ensipainon kappalemäärää. Näiltä sivuilta löytyy asiaan lisätietoa...

 

Terveisin, Pentti Eksymä

  83.45.6.8    

 

 Reijo Perälä   15.11.2008 9:42 

  Hienoa Sanna ja Pentti, että uusi kirja Eksymän suvusta on valmis!Yksi täsmentävä kysmys kuitenkin. Saako ennakkotilauksen kautta kirjan jo heti esim. ennen joulua - ajattelen kirjoja tässä esim. joululahjaksi.

 

Äitini Anna Perälän kirjasta

"Pienet jäljet permannossa" on nyt otettu kaksi painoserää ja molemmat ovat loppuneet. Suunnitelmissa on, että ottaisimme myös tästä kirjasta vielä kolmannen painoksen.

 

Terveisiä kaikille

Hilkka ja Reijo Perälä Kirkkonummelta

  91.156.63.159    

 

   

 

Sanna ja Pentti Espanjasta...   8.11.2008 17:11 

  Elämänmenoa Eksymällä.

 

Jo nimi kertoo, että kyseessä on muisteluteos. Ja muistelun kohteena on Eksymän suku ja 300-vuotinen tila, joka jäi rajan taa.

 

Kertojana on pääasiassa Martta Eksymä, mutta myös hänen nuorempi veljensä Pentti.

 

Martta Eksymä syntyi sukutilalla Eksymällä, ja oli täyttänyt jo 18-vuotta joutuessaan evakkoretkelle. Nuori nainen parhaassa iässä joutui kokemaan sodan monet kasvot, joten ne ovat piirtyneet hänen muistiinsa enemmän kuin hyvin.

 

Muistikuvat ovat yksityiskohtaisia, kieli on kerronnallisesti sujuvaa, ja värittyy erinomaisesti murteellisilla ilmaisuilla. Kun sodan kauheuksista on jo yli 60-vuotta, niin kirja saa paikoitellen humoristisiakin sävyjä. Mikä luettakoon sille eduksi.

 

Kirja on tasapainoinen. Siinä käsitellään monipuolisesti historian eri vaiheita, painottamatta mitään kohtaa erityisesti. Kirjan tunnelmista nousee voimakkaana esiin rakkaus perheeseen, sukuun ja kotimaahan, sekä luja usko Kaikkivaltiaan voimaan.

 

Allekirjoittaneelle tässä teoksessa on draaman aineksia, vaikka elokuvaan saakka. Luettuani Elämänmenoa Eksymällä kirjan, se teki minuun voimakkaan, tunnepitoisen ja pitkäaikaisen vaikutuksen.

 

Mikko Kauranen, EIA (s. 24.2.1946)

Jyväskylän Kaupunginteatterin näyttelijä/ ohjaaja/ dramaturgi. Yli 40-vuoden kokemus draamakirjallisuudesta.

 

 

 

  88.5.104.165    

 

 Sanna ja Pentti Espanjasta...   8.11.2008 16:57 

  Loppi 18.9.2008

 

SUOSITUS

 

Luettuani tauotta mielenkiinnolla Pentti Eksymän käsikirjoituksen Elämänmenoa Eksymällä, joka perustuu hänen vanhimman sisarensa Martta Eksymän muistiinpanoihin, tulin luku luvulta vakuuttuneemmaksi sen kirjaksi painattamisen tärkeydestä.

 

Teos tallentaisi, paitsi erään kuusamolaisen tiettömien taipaleiden takana asuneen suurperheen monivaiheista elämää, myös yleensä koillismaalaista ja kuusamolaista sitkeätä olemassaolon taistelua kolmensadan vuoden ajalta suhteutettuna kuhunkin elettyyn aikakauteen, yhteyksien ollessa myös lähinnä vesireittejä seuraten Paanajärvelle ja Vienan Karjalaan.

 

Tärkeätä on myös tuoda esille Koillismaan ja Kuusamon luovutettujen alueiden talvi- ja jatkosodan evakoitujen kokemukset, menetykset ja kärsimykset: "Evakkotiensä läpikäyneille ei tarjottu kriisiapua selviytymiseen". Mutta vieläkään ei ole liian myöhäistä kertoa evakkotiestä, jakaa muistot ja muistuttaa meitä nuorempia ja vakaissa oloissa eläneitä ja eläviä.

 

Pentti eksymän käsikirjoitus on Koillismaan ja Kuusamon mikrohistoriaa aidoimmillaan ja elävimmillään.

 

Tarja Toivonen

Kirjastotoimenjohtaja

 

Leima: KIRJASTOTOIMENJOHTAJA * LOPPI*

  88.5.104.165    

 

 Sanna ja Pentti Espanjasta...   8.11.2008 16:42 

  Arvoisa Sukulaiseni,

 

Olen vaimoni Sannan kanssa työskennellyt kolmen vuoden ajan tulevan historiallisen teoksen parissa. Kirjassa on yli 450 sivua ja se kertoo Eksymän tilan alkuhistorian ja kuvaa seikkaperäisesti sen elämänmenoa sanoin ja kuvin aina toisen evakkomatkan lähdön tunnelmiin saakka.

 

Tieto lähteinä ovat olleet ajassa eläneiden ihmisten, mm. Matti Hermannin, Anna Reetan ja heidän lastensa haastatteluäänitteet. Toisen ja kolmannen polven elämänmenon kuvaus perustuu Martta Eksymän muistiinpanoihin ja muistikuviin. Lisäksi on käyty asian tiimoilta sotamuseossa, sotahistorian arkistossa, Oulun maakunta-arkistossa ja Kemin tuomiokunnanarkistossa.

 

Kirjan Nimi on "Elämänmenoa Eksymällä", se on sidottu koviin kansiin, jossa etukansi kuvaa kuusamolaista korpimaisemaa, taustalla siintelevät Kiitämäjärven vedet. Painotyön suorittaa arvostettu kuusamolainen kirjapaino: Koillismaan Kirjapaino Oy. Kirjaa ei ole tarkoitettu ainoastaan suvulle, vaan sillä on mahdollisuus tavoittaa laajempikin lukijakunta. Arvoteoksena se on oivallinen lahja lapsille ja lastenlapsille, ja tietysti laajalle tuttavapiirille kertomaan omista juristasi.

 

Kirja julkaistaan kesän 2009 sukujuhlan yhteydessä, ja koska teoksen ensimmäinen painos on vain 600 kappaletta, tulisi mahdollisimman monen sukulaisen ja ystävän varmistaa tästä painoksesta oma kappaleensa. Oma panoksen teoksen onnistumiselle on noin 10.000 euroa. Kirjan käsikirjoitus on nyt valmis.

 

Ennakkotilauksen arvo on: 1. kpl 40 euroa ja seuraavat 25 euroa. Kirjan jälleenmyyntiarvo on 50 euroa / kpl, joka on myös julkaisupäivänhinta sukukokouksessa. Kirjan ennakkotilaus tapahtuu seuraavasti, suorita nimelläsi tilisiirto: Keski-Uudenmaan OP, Klaukkala, saajan nimenä: Elämänmenoa Eksymällä, tilinumero: 530017-20106578. Kolmen kirjan tilausesimerkki: 1 kpl 40 euroa, 2 kpl a) 25 euroa = 90 euroa.

 

Yhteistyöterveisin,

Pentti Eksymä

puh. +34 932 660 742

sähköposti: exsanna@hotmail.com

 

Liitteet: Kirjan julkaisuavustusta varten pyydetyt arvostelut

1. Tarja Toivonen, Lopen kunnan kirjastotoimenjohtaja.

2. Mikko Kauranen, Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijä/ ohjaaja/ dramaturgi

  88.5.104.165    

 

 Sanna ja Pentti Espanjasta...   8.11.2008 16:21 

  ... lähettää lisätietoa teoksesta "Elämänmenoa Eksymällä".

 

Nyt kun teos on valmis ja valmiina lähtemään kirjapainoon, joka on Koillismaan Kirjapaino Oy Kuusamossa, haluamme näillä sukuseuran sivulla kertoa miten tässä on ajateltu toimia jatkossa, niin että saisimme tukea painatuskustannuksiin sukulaisilta - ja miksei myöskin kaikilta niiltä, jotka näillä sivuilla vierailevat. (Olen pannut merkille, että viikoittain kävijöitä on enemmän kuin sata, mutta kuinka harva jättääkään viestiä...! :# !)

 

Toivomme hartaasti, että kiinnostuisitte ainakin lukemaan mitä tätä seuraavissa teksteissä kerrotaan...

 

Parhain terveisin,

Sanna ja Pentti

 

Tätä "saatekirjattä" seuraa kolme erillistä tekstiä, joista käy ilmi missä mennään ja mistä on kysymys.

 

N

  88.5.104.165    

 

 Sanna ja Pentti Espanjasta...   2.10.2008 22:05 

  ... tervehtii koko sukukuntaa! Kesä ei ollut paras mahdollinen, niin kuin kakki muistamme, mutta kalaa tuli!

 

Olimme Eksymällä kesäkuun alusta kolme viikkoa -KIITOS Mirjalle selänsijasta! Ja toisen kerran syyskuussa, jolloin yhtenä aamuna tuli viisi (5) ämpärillistä muikkua! Ja Punelialla saatiin taas melkoinen kuha: 4,6kg :)

 

Ja tässä tiedoksi: "Elämänmenoa Eksymällä" kirja on valmis. Parhaillaan on oikoluku ja muu hienosäätö käynnissä. Kirja (yli 400 sivua, kuviakin yli 40) julkaistaan ensi kesän sukujuhlassa. Kari-Matilta ja näiltä sivuilta aivan lähipäivinä on saatavilla lisätietoa.

 

Muuten valtakunnassa kaikki hyvin, vaikkakin, kun viikko sitten saavuimme tänne, vastassa oli kolmen päivän sateet. Mutta tulipahan puhdasta - luonnossakin. Nyt jo paistelee ja on täyttä kesää: +27 :)

 

Muistakaa poiketa sivuilla!

 

Terveisin, Pentti ja Sanna Eksymä

  80.39.33.247    

 

 Erkki Pasanen   22.9.2008 22:14 

  LUESKELIN TEIDÄN SUVUN JUTTUJA.

ITSE OLEN ANNAREETAN PUOLELTA ELI KIVILAHTELAISTEN.

 

NÄITÄ ON KIVA KATSELLA KUN OLEN KUULLUT ÄIDILTÄNI AIKA PALJON KAIKENLAISTA JA JOPA OLEN NUORENA TAVANNUTKIN ANNAREETAN KIVILAHDESSA.

  88.195.157.112    

 

 Eeva Eksymä   2.9.2008 18:30 

  Heippa vaan kaikille.Taisi olla viimeksi silloin isoäitini hautajaisissa kun olet nähnyt sukua kunnolla.Sitten varmaan ensi vuonna sukujuhlilla varmaan tulen näkemään paremmin jos on aikaa.Ensi kesänä alkaa valmistautuminen yo-kirjoituksiin

 

T: Eeva

  213.255.164.34    

 

 Mirja Nevanpera   2.8.2008 7:09 

  1.8.2008 Calgary ,Alberta, Kanada

 

Terveiset koko Eksyman suvulle taalta Kanadan helteesta. Ollaan ajeltu Kalliovuorilla ja katseltu mahtavia maisemia. Lampoa on riittanyt yli +20C joka paiva ja joinakin paivina jopa +30C:ssa asteessa. Nahdaan ensikesana sukujuhlilla.

 

Tv. Mirja Nevanpera (os. Eksyma)

  70.73.148.62    

 

 Liisa Huhtala   2.6.2008 18:42 

  2 kesäkuuta 2008

 

Olimme saattamassa Impi Sofia Eksymää viimeiselle matkalle äitini

Anna Perälän ja veljeni Raimon kanssa. Oli kiva tavata Eksymäläisiä Kiitos viellä kerran

 

terv. Liisa Huhtala Ylivieska

  82.141.122.209    

 

 Aili Tahkola ja Merja Ronkainen   12.5.2008 18:36 

  Hei sukulaiset!

Lumisateiset terveiset täältä Kuusamosta Tahkolanrannalta. Vietimme äitienpäivää Eilan ja Aarnon uudessa kodissa, joka on rakennettu vanhan Rukalan paikalle. Ailikin pirteänä jaksaa vielä tutustua nettimaailmaan.

Hyvää kevään jatkoa ja aurinkoista kesää kaikille

toivoo Aili Tahkola ja tytär Merja

  88.192.132.155    

 

Sanna & Pentti Espanjasta...   23.3.2008 21:12 

  Hei kansalaiset,

 

Pääsiäinen alkaa hiipua arjeksi; täällä ei tunneta II Pääsiäispäivää. Sää on ollut aurinkoinen mutta viileä, VAIN +16, tuuli pohjoisessa; sieltä se kylmä tulee!

 

Muuten valtakunnassa kaikki hyvin, varsinkin kun on jo lentolippu taskussa Suomen kevättä katsomaan ja kutukalaa pyytämään! Ja sitten pääsee pihatöihin ja muuhun siivouspuuhaan; kaikki sellaista työtä missä "kädenjälki" pääsee näkyviin...

 

Hyvää kevättä kaikille, muistakaahan lähettää "savumerkkejä" :)

  83.53.39.85    

 

 Kari Matti Määttä   29.2.2008 9:36 

  Sain Canadasta emailia Donalta ja Erkki(Eric) Eksymältä.

Heidän sähköposti osoite on mummu_d@shaw.ca Kirjoitelkaa ja kyselkää kuulemisia rapakontakaa.

Heille voipi kirjoittaa myös suomeksi.

Kari Matti

 

  84.251.86.90    

 

 Eeva Eksymä   25.2.2008 20:59 

  Joo hei Hilkka.En nyt tarkalleen tiedä mikä haara se on mutta olen Impin ja Eetun lapsenlapsi.En tiedä,että sanooko nimi Ilkka Eksymä mitään mutta hän oli isäni.

  213.255.164.34    

 

 Hilkka Kukkonen   18.2.2008 7:49 

  Hei Eeva

Olen vähän utaelias, mihin haaraan sinä kuulut.

Mirja-täti lupasi ilmoitella meille sukukokouksest.

T.Hilkka

  82.128.200.44    

 

 Eeva Eksymä   25.1.2008 23:56 

  Heippa vaan kaikille.On tullut tässä mietittyä että milloin ovat seuraavat sukujuhlat ja missä.Eipä niissä ole pahemmin ehtinyt käydä ja nyt ajattelin.

Mutta ei minulla sen kummempia.

Hyvää alkanutta vuotta 2008 kaikille.

T:Eeva

  213.255.164.34    

 

 Hilkka Kukkonen   24.1.2008 12:32 

  Onnea Perälän suvulle 100v kunnioitettava ikä.

Terveyttä ja pitkää ikää Perälänsuvulle.

 

 

Terveiset.Tädeilleni Mirkulle,Tyynelle ja enoilleni Pentille ja Raimolle toivottavasti näemme Eksymän nuotiolla.

 

Hilkka Kukkonen Oulu

  213.216.199.30    

 

 Reijo Perälä   19.1.2008 4:10 

  On se kovaa sukua tää Eksymän suku, mutta kovia on "vanhat" Perälätkin.

Tätini Impi Helaakoski, o.s. Perälä täyttää keväällä 100 vuotta. Kävi pikkuveljensä Kallen syntttäreillä - se täytti vain 80 tv. Reijo

  88.115.160.193    

 

 Hannu Kämäräinen   7.1.2008 13:20 

  Tervehdys eksymäläiset:

Äitini Helmi Martta Eksymä siunattiin ja haudattiin maan poveen Säräisniemen kirkkomaalle 29.12.2007.Runsaslukuinen omaisten, läheisempien sukulaisten ja tuttavien joukko sai todistaa pitkän ja arvokkaan elämäntyön tehneen äitini viimeistä matkaa tässä ajassa. Pastori Olavi Palovaara toimitti siunauksen.Muistotilaisuus pidettiin Vaalan seurakuntatalolla, jossa saattoväki ravittiin muistolounaalla ja täytekakku-ja juustokahvilla.Pentti Eksymä piti muistopuheen, lukien mm. osia äitini kirjoittamasta eksymäläisiä tarinoita ja historiaa sisältävän kirjaluonnoksen teksteistä. Surunvalitteluadressit lukivat Mari Vainikainen ja Janne Kämäräinen. Tuiran seurakunnan kappalainen Harri Fagerholm delegaatioineen kertoi ja esitti kiitoksensa äitini pyyteettömästä ja arvokkaasta työstä seurakunnan diakoniapiirissä.Pastori Palovaara valotti äitini työntäytteistä elämää suurperheen yksinhuoltajana haastattelemalla omaisia. Hannu Mehtälä toimi kanttorina voimallisesti johtaen virrenveisuuta, johon kuului yhtenä esityksenä äitini mieliviisu `Holvikirkko´.Tilaisuus oli kaiken kaikkiaaan yksinkertaisen juhlava ja harras, varmaan äidillekin mieluisa.Ikuinen kunnioitus hänen muistolleen, hän oli äideistä parhain.

Lämmin kiitos kaikille äitini Helmi Martta Eksymän muistoa kunnioittaneille.

Joensuussa 7.1.2008

Hannu Kämäräinen

  88.114.75.186     

 

 Matti Nevanperä   31.12.2007 14:11 

 

Kokkola 31.12.2007

 

Tervehdys kaikille eksymäläisille !

 

Vuosi on jälleen vaihtumassa.Tässä jo pitkälti puolivälin ohittaneena on pakko yhtyä laulun tekijän sanoihin "Kiitävi vuodet ...jne". Niin nopeasti hiekka tiimalasissa on alkanut juosta.

Olimme lauantaina saattamassa Martta-tätiä viimeiselle matkalle

Säräisniemen kirkkomaalla ja muistotilaisuudessa Vaalan seurakuntatalolla.

Kiitokset Pentille puhuttelevasta ja mieliin painuvasta "kronikasta" Martan pitkän ja vaiherikkaan elämän varrelta, joka ei varmaankaan jättänyt yhtäkään kuulijaa kylmäksi. Sitäkin lämpöisemmän muisteluksesta teki se että se perustui Martan henkilökohtaisiin muistiinpanoihin ja kertomuksiin alkaen sieltä Eksymäjärven rannalta. Välähdykset arjen askareista sekä lepopäivän pyhityksestä Eksymällä - evakkomatkoja ym. unohtamatta - olivat niin elävästi kuvatut että jokainen kuulija saattoi ne sielunsa silmillä nähdä. Valmis käsikirjoitus vaikkapa dokumenttifilmiin.

 

Vielä kerran Pentin sanoihin yhtyen: Hyvää matkaa Martta-täti !

 

Onnea Uudelle Vuodelle kaikille sukulaisille ympäri maailmaa !

 

tv. Matti Nevanperä perh.

 

  193.208.78.2    

 

 Liisa Huhtala   30.12.2007 20:03 

  Ylivieska 30.12 2007

 

olen Anna ja Kaarlo Perälän vanhin tyttö Ylivieskasta Hyvää uutta vuotta kaikille

 

terv Liisa Huhtala

  85.217.0.150 

Ville (Rauno) ja vaimonsa Seija Perälä   30.12.2007 11:02 

  Hei koko Eksymän suku kautta maailman.

Terveiset täältä Oulaisten Piipsjärveltä.Oikein hyviä viimeisiä vuoden 2007 päiviä ja vielä parempaa tulevaa vuotta.Lapset ovat lentäneet maailmalle, Reetta asuu täällä Oulaisissa aviomiehensä Hannun kanssaja Juho tyttöystävänsä kanssa Jyväskylässä.Nyt vain odotellaan että suku ja yhteydenpito jatkuu.

  82.141.120.190    

 

 annalle terveisiä   29.12.2007 20:49 

  jos mutkissa viheltää taitaa olla kyseessä palopommi.Äiti vaan varotti. t. lea

  62.145.191.2    

 

 lea kallunki   29.12.2007 19:46 

  äidille

nuku nuku nurmilintu,väsyit väsyit västäräkki maammosisi majoille unesi vei. rauhaisaa unta äiti.t.lea

  62.145.191.2    

 

 Anna Perälä   25.12.2007 17:10 

  Terveiset joulunvietosta Savonlinnasta. Olemme tyttäremme Anne Hellevin ja puolisonsa Pekka Törmikosken perheen luona.

 

Aattona saimme hetkeksi valkean joulun, nyt nurmi jo vihertää.

 

Oli mukava tutustua Eksymän sukuseuran sivuihin ja lukea kuulumisia.

 

Kuntomme on hyvä ja mutkissa viheltää...

 

Terveiset maailmanlaajuisesti kaikille sukulaisille ja tutuille!

 

Anna ja Kaarlo Perälä

Merijärvi

 

Anne ja Pekka Törmikoski

Savonlinna

  87.94.115.249    

 

 Elina Bourgeois   23.12.2007 22:34 

  HYVAA JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA KAIKILLE SUKULAISILLE SUOMEEN JA ULKOMAILLE.

 

TOIVOTTAA

 

ELINA, ED, MARLEY JA KATRINA

 

KANADASTA

 

  70.73.222.146    

 

 Hannu Kämäräinen   19.12.2007 12:37 

  Suruviesti kaikille eksymäläisille:

Suvun vanhin, äitini Helmi Martta

Eksymä nukkui viimeiseen uneen Oulun

yliopistollisessa keskussairaalassa

18 päivänä joulukuuta 86 vuoden 9

kuukauden ikäisenä.Äitini fyysinen

olemus joutui lopulta taipumaan monen sairauden edessä.

 

Mutta--- Hän elää --- muistoissamme.

 

Joensuussa 19.12.2007.

Hannu Kämäräinen

 

 

 

  88.113.74.122    

 

 Kari Matti Määttä   18.12.2007 21:03 

  Joulu terveiset suvulle

Lueskelin tuossa Timon(Ivalo) kirjoitusta lämpimistä ilmoista. Kuusamossa ollaan samanlaisessa tilanteessa myös ei taida kovin pitkälle kevättä näillä lumilla pärjätä. Mutta yksi asia on varma Joulu tulee joka kotiin. Kirjoittaessani on 1 aste lämmintä ja kirkas tähtitaivas.Lunta on noin 5 cm. Jäät ovat tosi huonot ja verkot jotka laitoimme Harrin kanssa on täytynyt ottaa jään alta pois. Joulukuusi on haettu pihalle odottamaan sisälle pääsyä ja siitä tulikin mieleen muutamia ohjeita jotta kuusi säilyisi mahdollisimman pitkään ja kauniina.

 

Valitse tuore kuusi joka on kauniin vihteä,hyväntuoksuinen ja jonka neulaset ovat tiukasti kiinni.

 

Vesä oksa sormiesi välitse. Jos neulaset pysyvät, puu on hyvä.

 

Nosta puu kymmenen senttiä maasta ja kopauta se takaisin. Jos vihreät neulaset tippuvat, puu on kuiva.

 

Kun tuot kuusen kotiin, sahaa pari senttiä rungon asaosasta, koska tuore pinta imee vettä paremmin.

 

Pane kuusi jalkaan ja täytä jalka vedellä.

 

Vesipinta ei saa laskea katkasukohdan alapuolelle, sillä kuivunut puu ei enää kykene imemään vettä.

 

Muista,että kuuset voivat kuivassa sisätilassa juoda yhdestä kolmeen litraa vettä vuorokaudessa. Jos kuusenjalan vesitila on pieni, viereen voi asettaa isomman astian, josta veden voi muoviputkella siirtää kuusenjalkaan.

Sijoita kuusi viileään, vedottomaan paikkaan,etäälle lämmönlähteistä kuten pattereista tai tulisijoista.

 

Jouluterveisin

Kari Mati Määttä perheineen

 

  84.251.86.90    

 

 Raija Walde   18.12.2007 0:04 

 

Hei sukulaiset,

 

taas on vuosi hurahtanut ohi ja joulupukki on koputtamassa ovelle! Teille kaikille oikein Hyvää Joulua ja Onnellista ja tervettä Uutta Vuotta!

 

Jokavuotiset suomalaisten Pikkujoulut juhlittiin viime viikolla myös joululauluja laulellen ja suomalaisia jouluherkkuja maistellen. Myös Merimieskirkon myyjäisissä käytiin syömässä Poronkäristystä ja muita herkkuja joita minun "Pikku-Timo" ( iso Timo Ivalossa) taas siellä muiden muassa kaupitteli.

Suomen itsenäisyyden 90-vuotis juhlia vietimme myös Merimieskirkolla. Siellä tavattiin paljon henkilöitä, jotka tekevät kaikenlaista hyvää molempien maitten kanssakäymisille j.n.e.

Joka vuosi käymme myös Jenssin (Marke-siskon miehen) konsertissa Reeberbahnilla Schmithin Teatterissa. Oli ihan loppuun myyty.

Jenssin vieraina oli esiintymässä mm. Bill Ramsey, muistaakseni myös Suomessakin kuuluisa amerikkalainen laulaja, tällä välin jo varmaan noin 80 vuoden ikäinen valkotukkainen herra.Mutta kyllä vielä on rytmiä veressä! Jos teitä huvittaa katsella joulupäivinä internettiä, niin katsokaapa www.Eddy Winkelmann.de (siellä katso myös: Anleger,näette Markenkin))

Toinen Internet osoite jota ajankuluksi suosittelen on www.Operettenchor Hamburg.de Siellä takana viimeisessä rivissä kolmantena tai neljäntenä on vähän Eksymäläisen näköinen nuori mies laulamassa.(Timo 1.Tenor). Siellä voi videolta kuulla myös heidän esitystään.Oikein hienoa, kannattaa kuunnella!

Kun tässä nyt Mediassa ollaan, kiitos myös Reijon Perälän Elävä arkisto ohjelmalle, olen ahkera kävijä niillä sivuilla. Esimerkiksi Inarista oleva Jouni Aikio on minun luokkakaveri silloin joskus lapsuudesta. Näin hänet toissa kesänä 50 vuotis (vuodelta 56) luokkakokouksessa Inarissa.Se oli sitä aikaa kun isä Kuusamosta Lapin tuntureille lähti, olin silloin toisella luokalla kansakoulussa.

 

Matti Neväperällä jälkikäteen onnittelut syntymäpäivän johdosta!

 

Tarjalle (Mirjan tyttö),Esa ja Matti-poika Asikaiselle kiitös käynnistä! Sattui olemaan valtava helle.

 

Jouluterveisin !

Raija ja Paul

 

 

 

 

  145.254.43.26    

 

 Timo Eksymä   16.12.2007 15:53 

  Terveiset täältä Lapista kaikille sukulaisille ja Hyvän joulun toivotukset.On se ollut ihmeellinen talvi,eilen oli lämpöasteita kolme ja lunta on todella vähän.Saa nähdä onko tämä psyvää muutosta vai ei!Ajatus sukukokouksesta Eksymällä on hyvä,majotuskapasiteettia mökeiltäkin loytyy ja ainahan telttoja voi pystyttää kankaille.Lopulta asia on suvun hallituksen päätettävissä.Terveiset Sannalle ja Pentille sekä Saimalle Espanjaan,Raija,Marketta siskoille Saksaan,Davidille ja Susannalle Ranskaan.Timo.Oivi,Mikael

  84.251.150.115    

 

 Riku ervasti   9.12.2007 7:16 

  

  91.155.178.53    

 

Pentti ja Sanna Espanjassa...   25.11.2007 0:32 

  ovat viettäneet kotoisen illan sukulaisten läsnäollessa. Mukana olivat Saima, Kallentytär, poikansa Pärre ja hänen vaimonsa Helena ja Saima ystävä Sture, joka oli hänen koulukavrinsa Saiman ollessa sotalapsena Ruotsissa. Syötiin Pentin valmistamaa lammasmuhennosta, joka teki hyvin kauppansa hyvien lisukkeitten kera...

 

Ilta oli rattoisa. Lauloimme joululauluja - ja kansanlaulujakin - huuliharpun säestyksellä, äänissäkin silloin, kun niitä osattiin. Muisteltiin myös menneitä ...

 

Toivotamme koko suvulle rauhaisaa joulunodotusaikaa joululaun sanoin:

"Nyt huolet unohtuu, kukat peittää koko maan, kun kansa kokoontuu Herraa vastaanottamaan. Tulkaa kaikki nyt laulamaan, on Poika suntynyt maailmaan, tulkaa laulamaan!"

 

  83.41.240.102    

 

 Kari Matti Määttä   27.9.2007 22:09 

  Tervehdys sukulaiset

Siitä onkin kulunut aikaa kun kirjoitin viimmeksi.Kesä on lopuillaan Kuusamossa. Ruskan loisto alkaa hiipumaan ja talvin merkit ovat jo ilmassa. Joskin on ollut pari lämmintä päivää 25 ja 26 syyskuuta lämmintä oli melkein 20 astetta.Heinäkuussa pääsin minäkin (vanhan) miehen ikään, kiitos vain kaikille jotka muistitte.Sukujuhlista on ollut jonkin verran puhetta. Väläyteltiinpä ajatusta että menisimme Eksymäjärven rannalle viettämään sukukokousta. Karhunrannan asukkaat ottivat asian hoitoon ja kertoivat että sukulaiset ovat tervetulleita. Asiasta odotan kommenteja muiltakin.Sukupuuta on hoivattu koko kesän ajan ja kävin tänään heittämässä vähan syyslantaa taimelle ja totesin että sukupuista parhaiten on lähtenyt kasvamaan puistossa. Puistoon ollaan tekemässä parhaillan parannustöitä ja suunnitelmien mukaisia istutuksia.

Kävelimme Perälän Raimon kanssa vastakkain Oys:n silmäpolilla ja tervehdimme toisiamme. Myöhemmin selvisi kummallekin ketkä henkilöt kohtasivat. Todettiin Raimon kanssa sitten myöhemmin että pitäisi nähdä useammin kuin vain sukujuhlissa. Huomenna olisi tarkoitus mennä vetämään nuottaa sillä muikut on vielä purkittamatta.(peltipurkkiin perinteisesti) toivottavasti muikut ovat kasvaneet oikeaan purkki kokoon noin 14 mm verkkoon sopiviksi.

Syksyn jatkoa kaikille. Kirjoitelkaa seuran sivuille mietteitä ja kuulumisia.

Hirvenmetsästys alkaa viikon loppuna olkaa varovaisia metsällä.

 

Kari Matti Määttä

 

 

 

 

  84.251.86.90    

 

 Sanna Espanjassa...   16.9.2007 15:50 

  ... on siirtynyt talvikauteen :). Täällä kesä jatkuu helteisenä, vaikka onkin välillä saatu ukkosta ja sadetta; mikä on vaan tehnyt "eetvarttia" paikalliselle luonnolle.

 

Siellä Koti-Suomessa on jo koettu syksyn ensimmäiset hallat, perunanvarret ovat menneet Etelä-Suomea myöten. Pentti siellä vielä jaksaa pakertaa Hermannin tontilla vihoviimeisiä hommia ennenkuin raaskii jättää ne kivet, joita siellä on pyöritelty, väännetty, käännetty ja siirrelty viimeiset 29-vuotta. Jokohan olisivat kaikki paikoillaan! ;)

 

Ja kalaisa oli kesä! Puneliassa riittää kuhaa, ahventa haukea ja siikaa, kun vaan arvaa panna sopivan isosilmäistä verkkoa veteen; ja vielä kun tietää minkä saaren kupeeseen, niin siinä se on! Tulikin kaikkien aikojen vonkale: kuha, jolla oli painoa 8,9 kg, pituutta 98 sm ja "vyötärö" 57 sm. Lähetinkin Kari-Matille kuvan; toivottavasti se joku päivä ilmestyy kuvagalleriaan kaiken suvun ihailtavaksi!

 

Muuten valtakunnassa kaikki hyvin. Olen ollut täällä jo alun kolmatta viikkoa ja pitänyt oikein lomaa! Ei vielä niitä tekemisiä, jotka ovat vakiintuneet talven ajanvietteeksi: vapaaehtoistyö Aurinkorannikon seurakunnassa ja laulutaidon ylläpitoa kansainvälisessä kuorossa. Ja Penttikin tulee ensi sunnuntaina!

 

Teille kaikille oikein hyvää syksyä!

Toivottaa, Sanna

 

Fuengirolassa 16.09.2007

 

 

  83.58.226.25    

 

 Taina Eksymä   31.8.2007 12:35 

  Syys terveiset kaikille sukulaisille täältä Tampereelta. Olemme Riian Ja Rikun kanssa asuneet vuoden täällä. Riia asuu kaupungilla Tammelantorin liepeillä ja me Rikun kanssa Herwuudissa:-)

Raija.E Tässä mun sähköpostiosoite perho18@suomi24.fi

Muutkin tutut saa lähettää postia.

 

Terveisin Taina

  81.197.191.240    

 

 Reijo Perälä   11.8.2007 19:58 

  Jokunen viesti taakse päin oli puhetta siitä, millaisia filmejä Kuusamosta on Elävässä arkistossa.

 

Nyt sinne on ainakin lisätty yksi uusi eli löytyy osoitteesta yle.fi/elavaarkisto. Filmin "Vuolaiden vesien Kuusamo" osoite on: http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=73&t=&a=4200

 

Ja toinen vanha filmi: "Helismaa ja kumppanit juhannuskeikalla": http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=26&t=4&a=2135.

 

Tv. Reijo Perällä

  80.186.185.7    

 

 T Määttä   4.8.2007 0:34 

  Ei voi olla.....????

 

Edellisestä kirjoituksesta kuukausi ja sekin omani.

Olen ollut kuluvan viikon reissusta ja avasin koneeni lukeakseni sähköpostin ja katsoakseni reissukuvat ja sitten piipahdus näille sivuille... ja oma kirjoitukseni oli viimeisin!!!!

 

Aktivoitukaa tai teen lakon itsekin ;)

 

TM

  84.251.83.221    

 

 T Määttä   4.7.2007 15:32 

  No, koska taas on hieman hiljaisempaa, niin tökkäänpä keskustelua taas liikkeelle.

 

Eli se sukupuun istutushan se oli siinä juhannusviikolla ja kolmisenkymmentä henkeä oli paikanpäällä. Ja sinnehän se Raistakanpuistoon jäi kasvamaan, joten mukava nähdä muutaman talven jälkeen miten on lähtenyt kasvamaan.

 

Kuviakin siellä otettiin, muutkin kuin allekirjoittanut, mutta itselläni oli akku päässyt vähiin joten en kovin montaa kuvaa voinut ottaa. Olen laittanut kuvat puheenjohtajalle, ja luvannut että niitä saa laittaa näille sivuille näkyville. Eipä muutakuin hyvää kesän jatkoa. Itselläni juuri loma loppunut ja tunninpäästä töihin :)

 

Timo M.

  84.251.70.45    

 

 Marjatta Brotkin   15.6.2007 9:51 

  Hei

Kesäiset terveiset sukulaisille.Raijalle ja myös Pentin porukoille.Enhän minä Raija muista niitä Haapaveden aikoja,muuta kuin järven ,isonpuolen,isot huoneet,kauniit huonekalut,ison pelottavan ullakon, siinä ne mitä muistan.Ja vielä mäen ,sähkömuuntanjan kera.Olen käynyt näitä viestejä lukemassa,ja mietiskelly mitä kirjoittaisi.Tyttäreni on syntynyt vuonna 1971 viidenteen polveen ja veljen poika myös samana vuonna. Silloin ei vain reissattu joten kuvat on ottamatta.Äiti on nyt 86 ,sanovat että suvun vanhin en tiedä ,ikää on.Vielä kotona haluaa olla ,laittelee ruuat ja kutoo sukkia.Kaunista Kesää Kaikille Myös Kanadaan ASTI

Toivottele Eksymän Martan tytär.

Marjatta::::

  213.216.199.14    

 

 Raija Walde   1.6.2007 23:05 

  Hei,

hieno juttu tuo sukupuun istuttaminen.

Otattahan kovasti kuvia ja pankaa kuvat tänne sivuille, että me muutkin saamme olla mukana!

 

Terveisin Raija

  145.254.42.215    

 

 Kari Matti Määttä   31.5.2007 22:17 

  Puheenjohtajakin alkaa herätä talvi horroksesta,talvi on ollut sopivan kylmä että ei ole päässyt tekemään liikoja töitä. Kesän alkukin näytää tällä hetkellä tosi kylmältä(tuulee rajusti) tulisikon pakkas yö ja palelluttaisi hillan kukat(toivottavasti ei).

Hallituksen kokousessa viime vuonna päätimme että istutamme Eksymän sukupuun ensi kesänä. Huomasin eilen että ensi kesä tuli tosi nopeasti kuitenkin.

Asiaan: Olemme sopineet seuraavasti, Tyyne ja Erkki Repo katselevat valmiiksi Eksymän vaarasta sopivan kuusen taimen ja merkkaavat sen valmiiksi.Keskiviikko aamuna lähtee hallituksen porukka hakemaan suurella touhulla kuusen tainta Eksymänvaarasta. Tyyne on luvannut kestitää meitä perillä kahvin ja lättyjen kera ja sitten kuusen hakuun. Saavumme Kuusamoon noin klo 15.45 ja istutus tilaisuus alkaa klo 16.00 Raistakan puistossa 20.06.2007.

Kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua istutukseen(otetaan sen verran pieni lapio mukaan että onnistuu). Kauko on luvannut hoitaa luvat ja kyltin istutetun puun juurelle. Käykääpä sukuloimassa ja kertokaa asiasta kyläillessänne. Raistakanpuisto sijaitsee siinä neuvolan ja kirkon välissä ja oikealla puolella on Hartikaisen Hannan entinen tontti.

Sukupuun istutus keskiviikkona 20.06.2007 klo 16.00 Raistakanpuistoon.

Tervetuloa.

 

 

  84.251.74.70 

 

 T. Määttä   3.5.2007 19:11 

  Joo-o, eli kuukauden välein jotain. Katsotaanpa varsin tuota kävijälaskuria, niin siitähän sen suosion näkee... Eli nyt 3.5 kun klo on 19.00 ja tätä kirjoitan , niin lukema on 003945. Eli siinä vertausluku siihen mitä se on vaikka kuukauden päästä ;)

 

Kyllä täällä moni kurkkimassa käy vaikkei kirjottelekkaan. Luulen minä.

Hyvää alkavaa kesää

 

toivoo : Timo M.

  84.251.91.10    

 

 Reijo   29.4.2007 10:32 

  Ei kai vaan niin, että minä tään keskustelun "jyriäytin". Jatkukoon vaan, koko joukko

- ja kaikella voimalla, tv. Reijo

  80.186.144.228    

 

 Reijo Perälä   28.3.2007 8:46 

  Hei!

 

Timo tuossa alla manitsee YLEn Elävän arkiston ja siellä olevan Kuusamo-filmin vuodelta 1948.

 

YLEn tv-arkistossa on toki sodanjälkeisestä Kuusamosta muitakin mielenkiintoisia filmejä, mutta toistaiseksi meillä ei ole mahdollisuutta laittaa niitä tekijänoikeussyistä internettiin. Filmit ovat hyviä - olen katsonut ne läpi - ja tekijänoikeuksista neuvotellaan.

 

Elävässä arkistossa on nyt 350 tuntia vanhoja filmejä ja tv-ohjelmia ja 700 tuntia vanhoja radio-ohjelmia. Vahimmat filmit ovat 100 vuoden takaa. Aineistoon liittyviä tausta-artikkeleita on nyt lähes 4000.

 

Palvelu löytyy osoitteesta yle.fi/elavaarkisto tai sitten sinne pääsee myös YLEn pääsivun kautta osoitteesta yle.fi.

 

tv. Reijo

  80.186.181.164    

 

 Raija Walde   24.3.2007 23:17 

  Hei,

minä taas täällä! Kiitokset Helmi(?)Marjatalle terveisistä.Olit silloin aivan pikkutyttönä n.5 vuotiaana Haapavedellä mummin ja ukin tykönä ja Sinusta oli otettu ison talon takana kuva Raimon ja minun Tuula siskon kanssa. Siitä kuvasta Sinä olet jäänyt niin minun mieleen ja me ikävöitiin Sinua kovasti kun lähdit takaisin kotiin. Se kuva on minun Anna-äidin albumissa Inarinjärven mökillä jossa yritän tällaisia muistoja säilytellä.

Nyt on minunkin lapset lähteneet. Susanna(se silloinen pikku tyttö sylissäni viisi-sukupolvea kuvassa) ja David muuttivat kolmen lapsensa kanssa Ranskaan, Tolouseen, jossa niitä Airbussin lentokoneita rakennetaan.Olin jo siellä kylässä ja keittiön ikkunasta näin, miten se uusin Euroopan suurlentokone 380 Airbus nousi ja lenteli koelentojaan. Niin että nyt Matti-Hermannin jälkeläiset ovat Ranskaakin valloittamassa. Kevät on tulossa nyt tänne Saksaankin, rakkaat pääsiäisterveiset sukulaisille!

 

Toivottaa Raija (Eemelin ,Onnin vanhin)

  145.254.38.141    

 

 T.Määttä   18.3.2007 19:32 

  Tervehdys!

Ihan vaan mielenkiintoisena vinkkinä tässä ajattelin kertoa, kun itse kerran "eksyin" Ylen nettisivuilta "Elävä arkisto" osioon. Siellä hakusanalla Kuusamo löytyi reilu viiden minuutin pätkä vuodelta 48 Kuusamosta ja Rukalta. Eli siinä näkyy sodanjälkeistä Kuusamoa pienenä, mutta mielenkiintoisena annoksena. Suosittelen.

 

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=26&t=4&a=2135

 

En tiedä pääseekö tuolla linkityksellä, mutta löytyy kohtuullisen helposti hakemalla.

 

T: T. Määttä

  84.251.91.10    

 

 Reijo Perälä   10.3.2007 19:56 

  Tervehdys täältä Kirkkonummelta. Täällä ilmassa on jo komeasti kevään merkkejä. Lumet ovat miltei lähteneet ja saattaa olla, että pysyvää lumipeitettä ei tänne enää tule.

 

Perheemme nuorimmainen, Tuulia, ennakoi talven pakkaset ja lähti syksyllä puoleksi vuodeksi Australiaan. Siellä kuulemma lämmintä riittää, kun mittarissa on jatkuvasti 40 lämpöastetta.

 

Terveisiä ja hyvää jatkoa kaikille!

 

tv. Reijo ja muu sakki

  80.186.181.164    

 

 Timo Määttä   7.2.2007 9:09 

  Pakkasta pitelee, nytkin yli 30 astetta. On tainneet muutkin kirjoittelijat hieman jäätyä, kun edellisestä on jo yli kuukausi. No, minä tässä itseäni ja sivustoja lämmittääkseni kirjoittelen ja toivotan hyvää vuoden jatkoja kaikille sivuilla kävijöille. :)

 

TM

  84.251.91.10    

 

 Marjatta Brotkin   2.1.2007 17:02 

  Hei kaikki sukulaiset.Lueskelin teidän kirjoittamia tervehdyksiä.Kaunis kiitos kaikille.Äitini Martta laittaa kiitoset Joulu ja Uudenvuoden terveisistä.Raijalle sinne Saksaan,ja kaikille muillekkin sukulaisille ,KAUNISTA KEVÄTTÄ;JA TERVEYTTÄ.Myös minunkin puolesta Terveisin Marjatta ;Martan tytöistä Vanhin

  213.216.199.14    

 

 Pirkko Määttä   25.12.2006 13:14 

  Perinteistä puheenollen, perinteiset jouluruoat paistettuine kinkkuineen, suolattuine kaloineen, rosollin kera ja mummon tekemine laatikoineen kuuluvat ehdottomasti jouluaattoon aina jollain uudelle "kokeilulla" höystettynä. Aamun aloittaa riisipuuro sekahedelmäkiisselin kera.

Haudoilla käynti on aina yhtä juhlavan tuntuinen, kun katselee sitä valtaisaa kynnttilämerta mikä pimenevässä päivässä näyttää uskomattoman kauniilta.

 

Jouluruokailun jälkeen on kohta vuorossa joulupukin vierailu oli sitten talossa pienenmpiä tai isompia lapsia niin joulupukki tulla köpöttelee selkä kumarassa keppi turvana liikkumisessa ja kaikilla on niin mukavaa...

Tänä jouluna joulupukki toi mm älykkyyttä vaativia ajatuspelejä, joita ratkoessa meinasi yö vierähtää ja valmista ei siltikään tullut, joten harjoittelu jatkuu vielä tänään ja kenties huomennakin!

 

  84.251.74.70    

 

 kari-matti Määttä   25.12.2006 11:55 

  Selailin sukuseuran sivuja ja huomasin Hannu Kämäräisen 13.03.2006 kirjoituksen/kysymyksen miten Eksymäläiset kattavat perinteisen joulupöydän ja viettävät jouluaan.

Haastankin nyt koko suvun kertomaan tuoreeltaan mitä tapahtui aattoiltana????

 

kirjoitellaan Kari

  84.251.74.70

Matti Nevanperä   21.12.2006 22:05 

  Tervehdys kaikille sukulaisille!

 

Pistäydyin toissa päivänä Merijärvellä äiti-mummulle(Mirja)joulukuusen laittamassa. Äiti sanoi kirjoituskäden olevan edelleen niin huonossa kunnossa että joulukortit ovat jääneet tänäkin jouluna lähettämättä ja pyysi minua välittämään sukusivun kautta LÄMPIMÄT JOULUTERVEISET JA HYVÄÄ UUTTA VUOTTA kaikille sukulaisille

sekä lähellä että kaukana maailman äärissä.

Samoin omasta ja perhekuntani puolesta

Oikein Rauhaisaa Joulua !

trv. Matti Nevanperä Kokkolasta

  195.255.73.128    

 

 Kari-Matti Määttä   21.12.2006 11:50 

  Enään kolme yötä jouluun on. Jännittää olenko ollut kilttinä?

Tonttuja on häärinyt pitkin metsiä ja pihoja ja vilaus Joulupukistakin on nähty. Luonto on valmistanut oman Joulu tunnelman huurteisine puineen ja sinisine hetkineen. Talvipäivänseisaus on huomenna ja kaamos alkaa hellittämään. Tulee kevät ja kesä.

Sukuseuran hallitus on päättänyt kokouksessaan istuttaa ensi kesänä sukuseuralle oman puun Raistakan puistoon, joka sijaitsee kirkon lähellä.

 

Rauhaisaa Joulun odotusta,yhdessä oloa ja hiljentymistä Joulun viettoon ja Hyvää Uutta Vuotta kaikille sukulaisille.

 

Kari-Matti Määttä perheineen ja Heta koira 8 kk.

  84.251.74.70    

 

 Raija Walde   17.12.2006 19:07 

  

Hei sukulaiset,

 

toivotan teille kaikille Hyvää Joulua ja onnellista ja tervettä Uutta

Vuotta 2007! Erikoisterveiset Martta ja Mirja tädille sekä Impille Kuusamoon! Ja tietenkin kaikille teille jotka lukee näitä sivuja!

Saksalais-suomalaisten Pikkujoulu ja Merimieskirkon myyjäiset Hampurissa ovat olleet. Ollaan syöty suomalaista joulukinkkua, lanttu-ja porkkanalaatikkoa,itse tekemiä karjalanpiirakoita ja torttuja.

Hampurin Merimieskirkossa on jo vuosikymmeniä joulumyyjäiset ja siellä käy valtavasti ihmisiä. Tällä kertaa näytti olevan paljon nuorisoa. Minun Timo otti tällä kertaa ihan lomaa, että pystyi auttamaan järjestelyissä ja myynnissä. Siellä hän tekee kovasti mainosta Suomelle ja poronkäristykselle. Ettei tarvinnut joka päivä ajaa kotiin ,pastori antoi hänen nukkua kirkon salin harmoonin takana. Samassa salissa, jossa hänet kastettiin silloin lapsena. Siellä näkee myös paljon tuttuja , joita on vuosien mittaan oppinut tuntemaan ja tunnelma on oikein lämmin ja mukava.

Samaa tunnelmaa teille

kaikille toivottavat

 

Raija ja Paul (Kalakaveri)

 

17.12.06

 

 

 

 

  145.254.43.95    

 

 Eeva Eksymä   16.12.2006 21:52 

  Hyvää Joulua ja Onnellista uutta vuotta 2007

T:Eila,Juha,Jyrki,Jari ja Eeva

  80.222.193.204    

 

 Timo Määttä   7.12.2006 21:16 

  Näyttää siltä, että edellisestä kirjoituksesta on kohta taas jo kuukaudenpäivät???!!! Noh, niin tai näin , avaan sanaisen arkkuni sen verran että toivotan hyvää ja rauhallista Joulua ja Uutta vuotta kaikille sukulaisille ympäri maailmaa tämän foorumin kautta jo hyvissä ajoin.

 

T: Hanna-Kallen "Seppo-seittämänkymmentä" veen Timo

  84.251.91.10    

 

 Merja Ronkainen   11.11.2006 18:30 

  Hei sukulaiset!

 

Matti Nevanperä kyseli täällä vieraskirjan sivuilla Eksymän taulusta. Se on Kalle Eksymän perintöä ja oli päätynyt minulle äitini Aili Tahkolan kautta. Taulu ei nyt enää olekaan minulla, koska kesällä Aili -äiti otti sen mukaansa Tervaskoivuun, missä hän nykyisin asustelee.

Äitini arveli, että kuvan olisi ottanut Eetu Kivilahti (Anna-Reetan veli). Kuva on värivalokuva, joten onkohan värit lisätty suurentamisen yhteydessä. Takana on leima, jossa lukee valokuvasuurennos, Helsinki. Se on kooltaan n. 30x40cm ja siinä lasi ja ruskehtavat, n.5 cm leveät, kehykset.

Internetissä olevassa kuvassa ei näy saunaa, joka on taulussa oikeassa reunassa. Äitini kertoi, että rannassa olevissa aitoissa pienemmässä säilytettiin mm. vaatteita ja isompi oli kala- ja liha-aitta.

Harrastan itse maalausta ja olen tehnyt kuvasta kaksi öljyväritaulua.

 

Hyvää jatkoa kaikille, terveisin Merja Ronkainen (Aili Tahkolan nuorin tytär)

  88.192.132.155    

 

 Hannu Kämäräinen   31.10.2006 12:28 

  Marja-Sisko, kyllä sukukokouksen oikea paikka on Kuusamo.

 

 

terv. isäsi Joensuusta

31.10.2006

  88.113.74.54    

 

 Marja-Sisko Kämäräinen   8.10.2006 20:38 

  Hei, olisiko mahdollista pitää sukujuhlia joskus keski-suomessa, jotta matka olisi lyhyempi niille, jotka tulevat täältä etelästä (ja idästä ja lännestä) päin sukujuhlille. Terveisin Kirkkonummelta Marja-Sisko (Martta Eksymän Hannu-pojan tytär)

  84.231.235.66    

 

 Asta Koskipaasi   5.10.2006 22:14 

  Hei kaikki sukulaiset

Taas on yhdet sukujuhlat takana päin. Itse en kyllä pystynyt osallistumaan niihin, mutta äitini Martta Eksymä oli paikalla, tosin vain vähän aikaa, koska pakollisista syistä hän joutui keskeyttään juhlat.Olen kuullut häneltä hänen lapsuudesta/nuoruudesta ja miten siihen aikaan jouduttiin elämään.Kunnioitan hänen antamiaan opastusta/neuvoja mitä hän minulle on elämän aikana antanut. ISO KIITOS ÄIDILLENI SIITÄ. Mutta eipä tässä tällä kertaa muuta oikein hyvää alkanutta syksyä teille kaikille ympäri maailmaa.

P.S Olisi kiva kyllä nähdä serkkujakin

T.Asta

  85.156.72.246    

 

 Anette Eksymä   24.9.2006 11:02 

  Hei, Eksymäläiset ^^. Ajattelin että hieman nuoremmatkin täältä Lapistakin voisivat kirjoitella tänne vieraskirjaan.. En tiennyt näistä sivuista, ellen olisi siskoltani kuullut.. Veskoniemessä on ruska parhaimmillaan, mutta on niitä pakkasöitäkin ollut. Olen juuri tällä hetkellä Utsjoella, siskoni luona kylässä, ja tänään joudun lähtemään takaisin Veskoniemeen. Syntymäpäiväni olivat melko äskettäin. Minä täytin 11 vuotta. :) Toivottavasti kaikilla Eksymäläisillä sujuu kaikki hyvin, niinkuin minullakin sujuu.. :)

  80.222.130.95 

Raija Walde   23.9.2006 22:42 

  Bliedersdorf 23.09.06

 

Hei sukulaiset,

 

ja kiitokset viimeisestä sukujuhlan järjestäjille! Tällä välin olen taas kotiutunut ja arkielämä on ottanut minut valtaansa. Sukujuhlissa näin myös tällä kertaa serkkujani, joita olen nähnyt viimeeksi joskus lapsuudessani.Mirja tädin tyttöjä ja Reginaakaan en ole nähnyt vuosiin.

Täällä Saksassa on vielä lämmintä, tänäänkin n. 25 astetta, puutarhassa ruusut kukkii vielä täydellä. Timo-veli soitteli juuri Kuusamosta, on siellä Eksymä-järvellä mökillä.

Siis terveiset kaikille sukulaisille ja erikoisesti sukujuhlan hauskoille illanviettäjille ja erikoisesti nuorelle porukalle.

 

Terveisin Raija

  145.254.42.68    

 

 Kari-Matti Määttä   7.9.2006 17:13 

  Syksyn jatkoja kaikille Eksymäläisille ja kiitos sukujuhliin osallistujille ja juhlan hengessä olijoille, jotka ette päässeet jakamaan juhlatunnelmaa kanssamme. Sukujuhlat olivat näin järjestäjän näkövinkkelistä katsoen onnistuneet ja jälleen kerran mieliinpainuvat. Suuri KIITOS kuuluu Anna Perälälle ja hänen apujoukoilleen, jotka olivat työstäneet hienon pienoismallin Eksymän kantatilasta. Meillä nuoremmalla sukupolvella on mielenkiintoista orientautua paikkaan paremmin. Juhlista on valokuvia koottuna kuvia ja tapahtumia kohtaan, niiden avulla voi vielä palata mielissä menneeseen kesään!

Eksymän suvun postimerkkejä on vielä jäljellä niitä voi lunastaa minulta. Merkit maksavat 25€/20 kpl. Ottaisin mielellään ehdotuksia mitä seuraavista sukujuhlista haluttaisiin? Jos jollakin on mahdollista saada tietoa Eksymän vanhasta tilasta esim: tilakartat tai viljelmäkartat jotka auttaisivat rakentamaan Eksymän tilan pienoismallin ympärille pellot ,veräjät,ojat, tiet, polut ja pienet rakennukset niin tietoa tulemaan.

Kiitokset vielä kaikille jotka olivat mukana järjestämässä sukujuhlia. Käykäähän atimoissa.

 

Kari-Matti

  84.251.74.70    

 

 Matti Nevanperä   7.9.2006 9:07 

  Tervehdys kaikille eksymäläisille !

 

Olen silloin tällöin mielenkiinnolla lueskellut vieraskirjaa mutta saamattomuuttani ei ole

tullut aikaisemmin kirjoiteltua. Inspiraation sain Eksymän rakennuksia koskevasta keskustelusta ym. muisteluksista. Merja Ronkainen kertoo omistavansa valokuva- suurennoksen, josta vieraskirjassa oleva Eksymän talo (järveltä nähtynä) on kuvattu.

Tuo sama kuva on äidilläni Mirja Nevanperällä n. 45 cm x 35 cm kokoisena kehystettynä tauluna, joka tullut perintönä hänen vanhemmiltaan Eemeli ja Aino Eksymältä. Tästä

kuvasta on maalautettu myös kokkolalaisella taiteilijalla (Ingmar Nyman) vähän isompaa

kokoa oleva taulu, jota Perälän Reijokin mainitsee kuvanneensa (Reijon nettikirje 7.1.2006).

Olisikin mielenkiintoista tietää onko kyseisiä alkuperäistauluja/-kuvia enemmänkin kuin mainitut Merjan ja äitini hallussa olevat. Äidilläni on ollut se käsitys että hänen hallussaan oleva olisi uniikki-kappale.

Minkä kokoinen muuten Merjan hallussa oleva kuva on ja mitähän tietä se lieneekään

Sinulle päätynyt ? Onkohan myös se ollut alkujaan seinätauluksi kehystetty ja lasitettu ?

 

 

Hyvää syksyn jatkoa kaikille !

 

tv. Matti Nevanperä Kokkolasta

 

  193.208.78.2    

 

 T. Määttä   5.9.2006 10:44 

  Kovin on hiljaista sivuillamme, vaikka on ollut jo kaksi kuukautta aikaa toipua juhlista itse kullakin. :) No, syksy alkaa painaa päälle, mutta "kuvia ja tapahtumia"-sivuilla on melko kattava otos kesän juhlista, jossa voi kesää muistella. Eli taas kerran.... rohkeasti kuulumisia, terveisiä yms asioita vaan tänne vieraskirjaan kaikki ns satunnaisetkin kävijät.

 

Hyvää syksyä

 

T: Tee Äm

  84.251.91.10    

 

 Reio Perälä   18.7.2006 23:53 

  Tervehdys kaikille!

 

Kovasta halusta ja sinnikkäästä yrittämisestä huolimatta meidän perheemme ei tällä kertaa päässyt sukujuhlille vaimoni isän vakavan sairauden vuoksi.

 

Olimme kuitenkin hengessä mukana. Saatujen suullisten raporttien mukaan - joita tähän mennessä olemme kuulleet kahdeksan - hauskaa siellä on taas ollut!

 

Määtän Kari-Matin perheen kanssa satuimme eilen samaan aikaan kyläreissulle vanhempieni Annan ja Kallen luokse. Kari-Matti antoi minulle cd:n, johon oli tallennettu valokuvina ja videoina tämänkertaisten sukujuhlien keskeisimmät tapahtumat.

 

Tänä iltana tulimme tänne Kirkkonummelle ja kaivoin tämän hauskan kuvagallerian heti esiin. Niitä olemme nyt täällä katselleet minun perheeni voimin.

 

Näitä eläviä kuvia katsellessa tuli tunne kuin olisi ollut itsekin mukana. Hyviä kuvia. Varmaan Kari-Matti pistää ne tänne nettisivuillekin.

 

Hattua pitää nostaa myös Ronkaisen Merjalle, Törmäsen Juhanille, Leinosen Kaukolle ja Anna-äidille siitä, että Eksymän pihapiiristä syntyi elävä pienoismalli.

 

Itsekin olin sitä Anna-äidin kanssa piirustelemassa, vaikka rakennuksista ei ole muuta tietoa kuin tarinoihin pohjautuvat mielikuvat. Kun tuon pienoismallin näki valokuvasta, niin tuli tunne, että varmaan se on tältä näyttänyt.

 

En tiedä, ketä pitäisi kiittää postimerkistä, mutta sekin on hieno idea! Minusta se valokuva, joka postimerkissä on ja jossa Anna Reeta ja Matti yhdessä kehräävät, kannattaisi nostaa sukuviirin lisäksi toiseksi Eksymän suvun symboliksi.

 

Oikeassa elämässä Matti ei tainnut kauheasti Anna Reetansa kanssa kehräillä - jos kertomuksiin on uskomista - mutta kannattaahan tätä kuvaa toki pitää ohjenuorana meille nuoremmille.

 

Pohjanmaalla sanotaan, että “kaikki viisaus asuu vanhoissa naisissa”. Mitä enemmän maailmaa katselee sitä todemmalta tämä sanonta tuntuu…

 

Tv. Reijo (Annan poika o.s. Eksymä), Hilkka, Tuomas ja Tuulia

 

 

 

 

 

  80.186.134.79    

 

 T. Määttä   13.7.2006 19:01 

  No niinhän ne sukujuhlat sitten oli ja meni ja varsin onnistuneesti jos ei ukonilmoista isompaa numeroa tee. Siksipä tässä haluan kiittää kaikkia niitä jotka vaivaa järjestelyistä ovat nähneet - KIITOS.

 

T: Formulakisan kakkonen

  88.192.137.70    

 

 T.Määttä   29.6.2006 21:09 

  Reilu viikko sukujuhliin ja edellinen kirjoituskin on toukokuulta....

 

Taitaa porukkaa jo jännittää mitä tuleva tuo tullessaan ;)

 

No, niin tai näin, tavataan Oivangissa ja tehdään siitä mukava tapahtuma...

 

T: T. Määttä (siellä minut näättä?)

  88.192.137.70    

 

 Timo Eksymä   20.5.2006 22:29 

  Siskoni Raija Walde näyttää kirjoittelevan ahkerasti vieraskirjaan,joten hiljanen mieskin päätti aukaista sanaisen arkkunsa.Sain sukukokouksen ohjelman ja siellä oli ideana vanhan ajan iltamat.Joten nyt kaikki nais ja miespuoliset immeiset hakemaan vintiltä vanhoja asuja jos löytyy.Ehdotin KM Määtälle,että suku valitsisi parhaan mies ja naisasun,joka muistuttaisi vanhoista ajoista.Raatin alaikäraja täytyy olla yli 70v.Täytyy tästä lähtiä räätälille.Terveisiä kaikille suvun jäsenille ja hyvää kesää ja kaikki joukolla mukaan,nuoret myös.Ei anneta tällaisen tapahtuman hiipua.Terveisin Timo Eksymä Eemelin,Onnin poika.

  84.248.165.112    

 

   19.5.2006 20:03 

 

KUTSU SUKUKOKOUKSEEN

 

 

Viisitoista vuotias Eksymän sukuseura kutsuu jäseniään kuudenteen

sukukokoukseen Oivangin leirikeskukseen 7 - 9.07.2006 , vaihtamaan

kuulumisia ja viettämään yhteisiä hetkiä suvun seurassa.

 

Oivangissa on mahdollisuus majoitukseen ja ruokailuun edellisen suku-

kokouksen tapaan. Liinavaatteet kuuluvat majoitus hintaan. Sukukokoukseen

tulevat varaavat itse majoituksen ja ruokailut Oivangista Puh: 08-858561

Majoitus ja ruokailut maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Muistathan

mainita erityisruokavaliot varauksen yhteydessä.

 

Alkoholitarjoilu ei kuulu talon tarjoiluun, jokainen voi halutessaan tuoda

juotavat ja vastata niistä itse.

 

Sukuseura järjestää illaksi pientä ohjelmaa, mutta suvulta odotetaan omaakin

ohjelmaa illan jatkeeksi. Ohjelmia/ ideoita ottaa vastaan Kari-Matti Puh: 0400-

257400. Arpajaisiin toivotaan suvulta omatekemiä palkintoja ja muita lahjoituksia.

 

Viirejä jaetaan suoraan suvussa 70 v. täyttäneille tai muuten ansioituneille.

Pyydämme teitä ilmoittamaan asiasta, jotta kaikki asianomaiset saisivat

viirinsä.

Sukuseura on tehnyt seuralle oman postimerkin. Postimerkkiä voi tilata ennakkoon

sukuhaaran hallituksen jäsenen kautta. Postimerkkiä myydään 20 kpl arkeissa

ja arkki maksaa 25€ kpl. Postimerkkiin valitun kuvan löydätte suvun kotisivuilta

osoitteesta http://personal.inet.fi/yhdistys/eksyma kohdasta kuvia ja tapahtumia.

Postimerkki tilaukset tulisi olla viimeistään 15.06.2006 mennessä.

 

Sukukokouksen määrittelemä jäsenmaksu vuodelle 2006 on 27.50 €/perhe ja

8.40 € yksinasuvalta.

 

Tervetuloa sukukokoukseen

 

 

Kari-Matti Määttä

 

 

 

 

 

 

  194.251.240.114    

 

 Marja Eksymä   26.4.2006 10:37 

  Keväinen tervehdys kaikille sukulaisille täältä Utsjoelta! Sain vasta kuulla näistä sukuseuran sivuista ja pitipä heti tulla vilkaisemaan, mitä täältä löytyy. Mukava katsella kuvia sekä lukea juttuja ja kuulumisia. Ehkäpä sitä vielä joku kesä sukukokoukseenkin tullaan. Ei varmaan vielä tulevana kesänä, kun lapset ovat niin pieniä (Renne 1v 8kk, Eeli 4 kk), mutta ehkä jo seuraavaan sitten.

Mukavaa loppukevättä toivotellen

Marja (Eemelin,Onnin,Tuulan tyttö)

 

  80.222.130.95 

Kari-Matti Määttä   11.4.2006 22:35 

  Olen laittanut sivuille Eksymän Martan tekemän jutun ja valokuvan.Juttu ja kuva löytyvät kohdasta kuvia ja tapahtumia. Lohilanden Taimi tiesi kertoa kuvasta vielä pikkuisen lisää.

Kuvasta on tehty myös sukuseuralle oma postimerkki jota voitte tilata suoraan sukunne hallituksen jäseneltä. kmsm

  194.251.240.114    

 

 Sanna Espanjasta...   1.4.2006 16:13 

  Hei "eksymäläiset",

 

Keväiset terveiset täältä Aurinkorannikolta. Tänne on tullut jo kesä, vaikka kalenteri ja säätiedotukset puhuvat kesäästä!

 

Mutta sepä juuri - kevääntulo :)- saa hymyä huuleen. Matkakuume jo vaivaa muuttolintuja. Ja pian täältä pyrähdetäänkin liikkeelle. Heti pääsiäisen jälkeen suuntaamme auton keulaa pohjoista kohti. Siitä onkin jo 15-vuotta, kun viimeksi ajoimme Euroopan halki Suomeen. On tosi mielenkiintoista nähdä miten maailma on muuttunut sinä aikana, vai onko?

 

Luulen kuitenkin, että siinä ei Pentti malta monta yötä "yökötellä" kun pitää olla jo Hampurissa, Buxtehudessa, missä aijomme kuiten kin viivähtää pari yötä Raijan hoivissa. Sinne on ollut kutsu voimassa kaikkina näinä kuluneina vuosina. Nyt vaan oli hyvä syy tehdä matkaa autolla: tuomme Suomeen uuden kesäauton, joka ei jätä pulaan lyhyellä eikä pitkällä taipaleella - toivottavasti!

 

Siellä "Hermanni"-mökillä odottaa rankakasa pilkkojaansa; ja multakasa tonkijaansa. Ei tarvitse miettiä mitä tänään puuhaksi! Ja sitten vielä kaikki muut, ihanat kevättyöt sisällä ja pihapiirissä.

 

Ja sitten vaan sukujuhlille, missä toivopttavasti on iso joukko saapuvilla :)

 

Lämpimästi tervehtien,

Sanna, Pentin vaimo

  213.94.9.51    

 

 Hannulle vastausta   19.3.2006 15:50 

  Näistä Eksymän ruokailutavoista on tehty yksi tutkimuskin.

 

Leena Nevanperä, joka itsekn on ainakin "sukulaisen sukulainen", on tehnyt Eksymän rokailutavoista opinnäytetyön.

 

Tämä Fredrika Wetterhoffin opistoon tehty tutkimus on julkaistu äitni kirjan "Anna Perälä: Pienet jäjet permannossa" liitteenä.

 

Kirja on saatavissa mm. Oulun ja Kuusamon kirjastoista. Kuusamon kunta muuten pyysi kokoelmiinsa näitä kirjoja viisi kappaletta, joten tallessa on.

 

Suunnitelmissa on, että äitini Anna Perälän (o.s. Eksymä) kirja julkaistaisiin myös täällä nettiversiona.

 

Otan syyn asian viivästymisestä. Olen luvannut asian hoitaa, mutta en ole ehtinyt sitä tehdä.

 

Pannaanpas uusi maali: ennen ensi kesän sukujuhlia. Siihen mennessä lupaan pohjapiirrokset myös Eksymän rakennuksita, joita äitini on piirtänyt.

 

Eikö tämä Eksymän rakennukset voisi olla myös seuraavien sukujuhlien teema? Vai puhuisimmeko ruokatavoista?

 

Kysyy Reijo & go Kirkkonumelta (Perälä, äitin kautta Eksymä, o.s. Anna)

  85.156.169.81    

 

 Hannu Kämäräinen   13.3.2006 15:58 

  Kyselin viime joulunaikaan, mitä mahtoi Eksymän väki perinteisesti laittaa tarjolle joulupöytään. Kun vastauksia ei kuulunut, soitin äidillleni Martta Eksymälle asiasta ja hän muisti, että "menu" oli:

- riisipuuro/ marjapuuro

- perunalaatikkko lampaan- tai naudanlihalla höystettynä

- suolakala(muikku, ahven, särki)

- leipänä rieska

Kinkkua ei ollut, kun sikoja ei kasvatettu.

Joulun erikoisuus oli nisupulla, jota tehtiin myös juhannuksena tai muina juhla-aikoina.

Näinpä uteliaisuuteni tuli tyydytettyä.

Joulupukki kävi Eksymällä myös, joten kilttejä on osattu olla ennenkin.

Terveisin Joensuusta 13.03.2006.

Hannu

Ps. Martta Eksymä täyttää huomenna 14.03. kunnioitettavat 85 vuotta.

Onnittelut!!

 

 

  88.113.221.179    

 

 Timo Määttä   4.3.2006 21:20 

  .. ja ettei taas edellinen täytä kuukautta, niin toivottelen hyvää kevättä kaikille sivuja seuraaville. Tuossa jo alapuolella siskonikin kirjoitteli, eli uusiakin kirjoittajia on saatu joukkoon??. No , sukujuhlat lähestyy, joten alkaa olla aktivoitumisen paikka. Nyt on hyvä aika alkaa suunnitella kesän ohjelmaa tuolle viikonlopulle Oivankiin...

 

T: Sukukirjastakin löytyvä.....

  88.192.137.70    

 

 Tarja Huhtala (Johanna Määtän sukuhaarasta)   11.2.2006 22:04 

  Tervehdys!

 

Olen aina silloin tällöin tutkaillut viestejä vieraskirjasta, ja päätinpä itsekin tervehdykseni rustailla.

 

Olen asustellut perheineni Ulvilassa, Satakunnassa, reilut neljä vuotta. Pari, kolme kertaa vuodessa matkaamme Kuusamoon mummolaan, ja ensi kesän reissun ajoitamme sukujuhlien aikaan. Toivottavasti juhliin osallistuminen on vilkasta.

 

Olisiko ensi kesänä aika ottaa ohjelmaan eri sukuhaarojen esittäytyminen, kuten oli ensimmäisessäkin sukukokoontumisessa? Muistaakseni vastaavaa esittelykierrosta ei sen koommin ole ollut. Olisi hauska saada selkoa, keitä mihinkin jälkeläiskaartiin kuuluu.

 

Kaamos on jo taittunut, ja on aika odotella kevättä ja valoisia kesäöitä. Hyvää jatkoa itse kullekin suvun jäsenelle!

 

Terveisin Tarja Huhtala

  62.183.207.184    

 

 Raija Walde   10.2.2006 14:05 

  Bliedersdorf 10.02.2006

 

Hei Martta-täti, Taina ja muut sukulaiset!

 

Minultakin täältä Teille kaikille oikein Hyvää Uutta Vuotta! On perjantai ja vapaapäivä. Vapaapäivänä minulla on useimmiten Yleisradion Keski-Eurooppaan lähettämä asema päällä. Sihisee ja suhisee joskus aika kovasti, mutta ihan selvästi kuulee.Ja tänään juuri kuunnellessani tuli Uudenmaan Uutiset,lukijana Anna Eksymä! Ensin ajattelin, että kuulinkohan oikein?

Niin se vain oli. Nyt kuuntelen tänään kaikki Annan lukemat uutiset!

Tänään alkaa myös Olympialaiset, toivon Suomelle paljon mitaleita!

Terv. Raija

  145.254.45.52    

 

 "Pikku" Timo Raijan Poika   15.1.2006 15:37 

  No,ensin Hyvää Uutta Vuotta kaikille!!

 

Täälä Marxenissa on kaunis Ilma,noin Nolla ast.,Yö noin -5 Ast. pakkasta ja Aurinko koko päiva.Ei Lumi !

Marxen on pikku Kylää,25km Hampuurin etelässa.

 

Terv. "Pikku" Timo

 

 

 

 

 

  84.144.10.122    

 

 Taina Eksmä   12.1.2006 20:44 

  Hyvää Uutta Vuotta 2006 kaikille sukulaisille.

Taina,Riia ja Riku

  84.230.237.118    

 

 Reijo Perälä (Annan o.s. Eksymän poika)   7.1.2006 0:07 

  Tervehdys

 

Merijärvellä asuvalla Nevanperän (o.s. Eksymä) Mirjalla on Eksymän talosta kokkolalaisen taitelijan maalaama taulu Eksymän talosta. Taulu on komea ja talo on kuvattu järveltä päin ilmeisesti jonkun valokuvan perusteella.

 

Lomareissulle ei sattunut tavallinen kamera mukaan, mutta videokamera oli. Kuvasin taulua videolle moneen malliin. Ajatukseni on, että yritän tehdä taulusta ja talosta still-kuvan.

 

Näyttää siltä, että kuvasta tulee aika hyvä. Kun saan sen valmiiksi, pistän sen tänne sukuseuran sivuille.

 

En ole aiemmin nähnyt Eksymän taloa järveltä päin kuvattuna. Jos jollakin on Eksymän rakennuksista valokuvia, niin toivoisin, että ne laitettaisiin tänne sukuseuran sivuille. Ilmeisesti näitä kuvia on vähän, koska ainakaan minä en ole niitä nähnyt.

 

Äitini Anna on piirtänyt Eksymän navetasta ja muista rakennuksista pohjapiirustukset. Yritän piirtää ne tietokoneella "puhtaaksi". Kun homma on valmis, pistän myös nämä kuvat tänne.

 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

 

tv. Reijo, Hilkka, Tuomas ja Tuulia Kirkkonummelta

  80.186.159.253    

 

Martta Eksymä   2.1.2006 20:11 

  Jokaiselle sukumme jäsenelle aasta ööhön hyvää ja rauhallista uutta- vuotta 2006.

  213.28.164.24    

 

 MARTTA EKSYMÄ   1.1.2006 11:43 

  Suvun vanhimpana minulla on kunnia Eksymän suureen sukuun kuuluville lähettää lämpimät terveiset ja toivottaa hyvää ja onnellista uutta vuotta 2006.

Ulkomaille Austraaliaan serkuille, Vankouveriin Kanadaan serkuille ja siskon tytölle Elinalle Calcaryyn. Kaliforniaan siskon pojalle Visalle.

Espajaan Pentille ja Sannalle.

Saksaan veljentytölle Margelle ja Raijalle sekä yli koko Suomen maan.

Kaikille serkuille ja heidän puolisoille ja lapsille viidenteen polveen saakka ynnä muille tutuille.

 

Terveisin Martta Eksymä ja tervetuloa sukukokoukseen.

 

  213.216.235.170    

 

 Hannu Kämäräinen   25.12.2005 14:52 

  Hyvää Joulua kaikille sukulaisille ja onnea vuodelle 2006! Vietämme nyt joulua Kirkkonummella tyttäremme Marja-Siskon luona. Vaimo laittaa juuri lipeäkalaa vävy-Vesalle, mutta minä ja tytär syömme mieluummin lohta. Tietäisikö joku suvusta kertoa mitä Eksymän joulupöydässä oli tapana tarjoilla? terveisin Hannu

  212.54.20.15    

 

 Timo Määttä   20.12.2005 15:25 

  Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta vuotta 2006 kaikille sukulaisille ympäri maailmaa.

 

Toivoopi; Timo Määttä perh.

  80.220.99.116    

 

 Kari-Matti Määttä   19.12.2005 17:57 

  Joulusauna

Joulusauna on suomalainen perinne. Se oli muinaisille suomalaisille joulunvieton tärkein tapahtuma, johon valmistauduttiin hartaudella ja huolella. Joulusauna on kuulunut suomalisen talonpojan juhlaan kautta aikojen. Saunan lämmitus aloitettiin ajoissa, usein jo edellisenä yönä, jotta kaikki ehtivät saunoa valoisana aikana. Saunassa lymyttiin hiljaa, etteivät sääsket ja itikat seuraavana kesänä hätyytelisi. Auringon laskettua saunan otti haltuunsa näkytätön väki, talon entiset löylymiehet ja tontut. Joidenkin uskomusten mukaan joulusaunassa on oltava hiljaa. Ellei ollut hiljaa, lankesi " jouluköyry".

 

Joulutervehdyksiä

Brasilia:Boas Festas e Feliz Ano Novo

Viro:Ruumsaid juulup/hi

Saksa:Froehliche Weihnachten

Kreikka:Kala Christouyenna

Italia:Buone Feste Natilizie

Japani:Shinnen omedeto. Merii Kurisumasu

Serpia:Hristos se rodi

Indonesia:Selemat Hari Natal

 

Minkä maan Joulutervehdys olisi seuraava?

Mele kalikimaka ame Hauoli Makahiki Hou?

 

Hyvää Joulua kaikille sukulaisille

 

Kari-Matti,Pirkko, Riikka ja Antti

 

 

  194.251.240.116    

 

 Reijo Perälä   10.12.2005 12:45 

  Jouluinen tervehdys kaikille sukulaisille täältä Kirkkonummelta!

 

Lunta ei ole ollenkaan, mutta kyllä se joulu siitä tulee.

 

Ohjelmassa perinteinen Pohjanmaan kierros - ensin Laihialle anoppilaan ja sitten Merijärvelle Perälään.

 

Joka joulu tämä kierros on kotona käytävä - muuten ei joulu tule - ja se on positiivista se.

 

Hyvää joulua kaikille

 

Hilkka, Reijo, Tuomas ja Tuulia Perälä

  80.186.157.46    

 

 kari-matti määttä   21.11.2005 17:45 

  Nyt pääset Eksymän sukuseuran www-sivuille osoitteesta www.webinfo.fi hakusanat eksymä, eksymän suku tai matti. Kun pääset sivuille hae paikkakunta "kuusamo" ja klikkaa sitten eksymän sukuseura.

kmsm

  194.251.240.117    

 

 Raija Walde   8.11.2005 20:16 

  Bliedersdorf 8.11.05

 

Hei rakkaat sukulaiset pitkästä aikaa! Kiitos Määtän Timolle,että vähän tönäisit, kyllä olen minäkin niin monesti käynyt kurkkimassa ja toivonut, että muutkin olisivat hiukan aktiivisempia kirjoittelemaan.Toivossa on hyvä elää, minä kirjoittelen nyt tässä kun on vapaata ja olen sillä tuulella.

Surulliset uutiset Kuusamosta on tulleet perille, tätä kautta vielä otan osaa suruun Iida -tädin omaisille.Hän oli niin värikäs keskipiste menneissä sukukokouksissa,me tulemme kaikki kaipaamaan häntä.

Kesälomamme vietimme kuten aina Ivalossa Inarin järven rannalla. Tänä vuonna tuli kovasti hilloja ja mustikoitakin sain viimeisenä päivänä kerättyä pari litraa. Riittää ainakin pariin mustikkapiirakkaan. Tuula-siskolta sain hyvän reseptin. Täällä meidän "suomalaisrouvien" kahvikekkereissä tarjoilen sitten aitoa suomalaista mustikkapiirakkaa ja hilla-täytekakkua. Muutaman viikon päästä on jo meidän saksansuomalaisten pikkijoulu, jonne olen vienyt hillaa jälkiruoaksi ja se näyttää olevan vielä monelle eteläsuomalaisellekin eksoottinen makupala.

Muuten on täällä Saksassakin ollut erittäin lämmin syksy,luonto on vielä aika vihreää,vaikka kyllä puiden lehdet jo suurimmalta osalta ovat maahan tippuneet. Ruusut jaksavat kuitenkin vielä kukkia. Toivomme, ettei tänne tule niitä kauheita syysmyrskyjä. Kovia tuulia on ollut menneinä vuosina täälläkin,joskus tuntui että nyt kohta talon katto lähtee lentoon, niin kova humina ja tuulen ulina

oli, mutta eipäs ole sen kummempaa ollut,vain pari kattolaattaa löystynyt.

Kohtahan täälläkin näytetään televisiossa Kuusamosta talven ensimmäisiä hiihtokilpailuja ja mäkihyppyä, toivottavasti teillä on sentään lunta siihen mennessä! On minullekin kivaa katsella, kun kaikki on siellä melkein sukulaisia.

 

Eipä tässä nyt muuta, hyvää Joulunodotusta teille kaikille, kirjoittelen taas kun olen sillä tuulella.

Erikoisterveiset vielä Paulalle ja Tainalle (Impin tytöille)!

 

Raija (Eemelin,Onnin)

ja Paul

  145.254.41.175    

 

 T. Määttä   31.10.2005 20:24 

  Huhuu, tuorein kirjoitus täyttää kohta 2 kuukautta, eli kakkuko pitäisi leipoa :) Täällä kuitenkin käy porukkaa kurkkimassa, kuten esim. itsekkin. Joten taas kerran aktivoitukaa satunnaiset kävijätkin. Hyvää Joulun odotusta toivottaapi;

 

T. Määttä

  80.220.99.116    

 

 paula, eetun ja impin tytär   7.9.2005 21:19 

  Hei Eksynäläiset

 

Eipä ole tullut aikaisemmin tähän kirjoitettuakaan.

On hieno juttu, että jo näin varhaisessa vaiheessa tietää sukujuhlan ajan ja pitopaikan, toivotaan runsasta osanottoa ja toivottavasti myös teatteriretkeen saadaan linja-auto täyteen (Kuusamosta).

 

terveisin paula

  213.216.199.18    

 

Kari-Matti   30.8.2005 18:16 

  Eksymän Sukuseura järjestää teatteri retken Ouluun lauantaina 12.11.2005 näytös Kalevala. Lähtö linja-autoasemalta klo 14.00 Matkan hinta aikuiset 22€ ja eläkeläiset 17€ sisältäen teatterilipun. Sitovat ilmoittautumiset 20.10.2005 mennessä Kauko Leinoselle Puh: 040-5627925. Lisätietoa esityksestä: http://www.oulu.ouka.fi/teatteri/E-sitys/kalevala.html

 

Eksymän Sukuseura hallitus

 

Seuraava sukukokous: 7-9.7.2006 Oivangin nuorisokeskuksessa.

 

Sukuseura etsii valokuvaa, jossa Anna-Reeta ja Matti tekisivät jotain työhön tai harrastukseen liittyvää yhdessä. Valokuvasta voisi lähettää tietoa Karille puh: 0400-257400 tai www sivujen kautta.

 

  194.251.240.117    

 

 Sanna Pentin vaimo...   30.8.2005 0:34 

  ... se täällä "langoilla pelaa" :))

On tullut jo syksyn puolelle tämä kesä 2005; Espanjassa kun tätä kirjoittelen.

 

Olin tuossa Googlessa surfailemassa hakusanalla "eksymä", ja tulihan vastaan mielenkinntoisoa juttuja ! Ihan uusia nimiä suvussa: Harri Eksymä, joka liittyy jotenkin maalaus- tai kuvataiteentekoon. Marja Eksymä, jossakin pohjoisessa, liittyen johonkin sosiaalityön toimikuntaan. Viivi Eksymä Oulussa! Oliko se nyt Myllykosken koulun urheilutuloksissa hiihtoa ja juoksua.

 

Sitten oli vielä tuttuja nimä erilaissiaa yhteyksissä: Timo Walde-Eksymä, yhtenä allekirjottajan Radion Kamarikuoron puolesta tehdyssä julkilausumassa. Anna Eksymä Ylenaikaisesssa. Riku Eksymä EU-erikoisasiantuntijana. Matias Eksymä liippatehtaan perustajana v. 1920... Ja vaikka mitä muuta !!! Käykääpä tutustumassa: 16 sivua asiaa "eksymästä" :))

 

Nyt ei tällä erää enempää. Kerron sitten paremmalla ajalla siitä, miten se kesä menikään...

 

 

  213.94.7.47    

 

 Timo ja Mika   6.7.2005 0:43 

  Istahdimme iltaa viettämään ja puheemme lipsuivat sukumme historiaan ja nykyisyyteen. Liekkö se että ikää alkaa tulemaan joka vuosi 1 lisää vaiko se että aiheet jäävät poikamies vuosilta vähemmäksi? Suurella innolla odotelemme seuraavan vuoden kokoontumista, missä sitten lieneekin. terv. Hanna Kallen poikien pojat

  213.138.133.60    

  

 T. Määttä   1.6.2005 11:09 

  Terveppä taas!

 

Sainpa tuossa jo helluntaina terveisiä, mutta vastaillaan nyt.

Eli kesähän siis saapui jo tännekin, vaikka hieman arkaillen. Ei ole vielä helteeksi yltynyt ja vettä ja räntääkin välillä vihmonut, mutta pikku hiljaa lehdet alkaa puihin ilmaantua. Tässä kun kalenteriin katsoo, niin tuntuu että se on jo niin täynnä, että kesähän on kaikessa lyhyydessään kohta ohi :). Vaan eiköhän sama kaava tänäkin kesänä toistu täällä Kuusamossa, että turistit ja itikat tulee varmasti ja muutama lämminkin päivä siihen mahtunee. Eli nyt nautitaan kesästä, lomaillaan kun se aika on ja sitten jaksaa taas kohti pimenevää syksyä. Meillä itsellämme ensi syksy on sikäli mielenkiintoinen että Tomi-poika aloittaa koulutaipaleensa, joten kun eilen hän päätti esikoulunsa, niin nyt on sitten ensimmäinen virallinen kesäloma hälläkin....

 

Hyvää kesää kaikille missä sitten kesänne vietättekin...

 

T: "Hanna-Kallen Sepon Timo"

  80.220.99.116    

 

 Raija Walde ja velipoika Timo Ivalosta   24.5.2005 14:33 

  Hei sukulaiset!

 

Lähdin Ivalosta vierailulle tänne Saksan maalle siskojeni Raijan ja Marketan luo viikoksi.Mukana on myös poikani Pekka ja hänen tyttöystävänsä Heli.Tulin Pentin ja Sannan mökin kautta,missä vietimme yhden yön.Valitettavasti en ole vieraillut ja saatikka kirjoittanut materiaalia viraskirjaan,paitsi nyt kun Raija avasi yhteyden.Olen Kuusamossa heinäkuussa Mannisen-Tauriaisen suvun sukutapaamisessa,äitini oli omaa sukua Tauriainen.Terveisiä ja hauskaa kesää kaikille suvun jäsenille.

 

Timo Eksymä Bliedersdorf

  145.254.44.237    

 

 Raija Walde   16.5.2005 18:32 

  Helluntaiterveiset Bliedersdorfista!

 

Kylmä kevät on täällä Saksassakin! Kevään kukat kyllä jo kukkivat ja rikkaruohot kasvavat täysillä, mutta ei kunnolla pääse nauttimaan luonnon kauneudesta kun satelee ja on koleaa. Joitakin hellepäiviäkin on ollut välillä, mutta saisi olla enemmän!

Nyt meillä on Helluntai, pitkä viikonloppu kun Maanantaikin on vapaa. Saksan Autobahneilla on valtavat ruuhkat, kun ihmiset lähtevät pienille viikonloppulomille Tanskaan,Hollantiin tai Itä- ja Pohjanmeren lomakaupunkeihin.Myös muutaman päivän matkat Berliiniin ovat suosittuja.

Minun tyttöni Susanna (katso Eksymän Sukukirja sivu 84,on Susanna ,ei Timo)lähti Tanskaan perheensä ja ystävä perheiden kanssa telttailemaan ja surffailemaan. Yhteensä 18 aikuista ja 15 lasta. Saavat laittaa teltat ympyrän muotoon ja nuotio keskelle.

On varmaan hauskaa!

Itse vietämme Helluntain kotona. Naapurikylässä on valtavn isot Helluntaimarkkinat, jossa kuitenkin pitää aina käydä. Sinne tulee ihmisiä pitkien matkojen päästä. Siellä nähdään tuttuja, juodaan oluset,syödään makkarat,käydään karusellissa ja maailmanpyörässä. Aamulla kello viideltä on aamutanssit ja koko yön paistettu Helluntaihärkä jota voi sitten maistella. Kuudelta aamulla on sitten Baijerilaisessa olutteltassa Jumalanpalvelus. Tätä juhlaa kestää kolme päivää, siellä on kävijöitä n. 130.000.

Kalakaverini Paul lähti tänään vielä kalalle toisen samanhenkisen kanssa. Tästä meiltä noin 30 kilometrin päässä on Bremervörde niminen kaupunki jonka läpi virtaa Oste-joki ja sieltä saa hyvällä onnella jopa merilohta, isoa ahventa ja kuhaa on myös tullut.Tulispa vaikka ahvenperunat tänään iltapalaksi!

Minun poikani "Pikku-Timo" (33v.)viettää Helluntaita laulaen. Hän on jopa kahdessa kuorossa, joten vapaa-aikaa ei jää paljon muihin huvitteluihin."Iso-Timo" on minun veljeni Ivalosta, joka siellä Kuusamossakin ahkerasti reissailee.

 

Siis rakkaat helluntaiterveiset kaikille sukulaisille ja erikoisesti T.Määtälle!Mitäs sinne Kuusamoon kuuluu? Onko jo lumet sulaneet ja turistit tulleet?

 

Myös Reijolle on asiaa:Lueskellessani tuota sukukirjaa on äitilläsi kohta syntymäpäivä 27.05. Onko se oikein?

Toivon paljon kuvia Eksymän Sukusivuille!

 

Terveisin Raija

 

 

 

 

 

 

 

 

  145.254.43.176    

 

 T. Määttä   13.4.2005 13:45 

  No eipä ole ruuhkaksi asti noita kirjoituksia :)

 

  80.220.99.116    

 

   25.3.2005 18:56 

  

  84.231.115.57    

 

 Sanna, Pentin vaimo - ja sihteeri ;)   28.2.2005 15:39 

  Hei eksymäläiset!

 

Tervehdys Espanjasta ja Espanjan talvesta. Täällä on ollut - ja on vieläkin tvallista ankarampaa talvea. Meillä on nyt täällä 17. talvi, ja meidänkin muistin mukaan tämä on ollut kylmin tähänastisista. Espanjan säähistoriassa viimeksi yli 20 vuotta sitten on eletty vastaavaa.

 

Eilen illalla tulin Suomesta, missä Etelä-Suomen kolulaisten hiihtoloma on jo historiaa. Olin Mikan lapsille "emona", jotta vanhemmat saivat miessä - naissa - huoletonna käydä sorvin ääreen. Olemme Hermannin mökillä viisi päivää ja viisi yötä. Ensimmäinen puuha oli lumityöt, vaikka Mika oli edellisviikonloppun käynyt enimmät lapioimassa, mutta ehti sitä viikon mittaan tulla 15 senttiä lisää. Mutta olipa hankea mitä hiihdellä! Pakkastakin ehti olla -17 astetta tiistai aamuna. Sitten iltapäivän puolella se oli vain -6, kun läksimme suksimaan järvelle. Kummasti se vain hiihtäminen sujui, vaikka en ole suksilla ollut sitten kun Espanjaan muutimme!

 

Ja nyt sitten ollaan taas kotona. Täällä sataa ja tuule niin vihasesti, että sateensuoja meni topuliksi kun tuossa aamupäivän puolella erehdyin ulkosalle. Mutta kevättähän se tekee! Täällä luonto kaipaakin kunnon kastelun. Ei ole satanutkaan yli kahteen kuukauteen.

 

Ja tähän lopuksi Penan terveiset: "Isäntä ja emäntä tivasivat siitä, mikä on parasta elämässä? Emäntä on sitä mieltä että: Joulu, joulu se on ihana! Isäntä taas: Ei kun seksi, se se vasta on ihanaa... Eei, kyllä joulua ei voita mikään. No, kysyy isäntä, mikä siinä joulussa nyt sitten...? Se on useammin!"

 

Muuten valtakunnassa kaikki hyvin. Kevättä odotellaan ja huhtikuun puolen välin jälkeen tepsutellaan taas Hermannin maisemissa; odotellan jäidenlähtöa ja siinä odotellessa katsellaan kevääntuloa, kunnostetaan kalastusvälineitä ja tehdään saunalla sisäremontti.

 

Teille kaikille liukkaat hiihtokelit, terveyttä ja elämäniloa!

 

Lämpimin terveisin, Sanna

 

 

  213.94.18.13    

 

 Kiitos tiedosta   21.2.2005 14:25 

  Kiitokset tiedosta. Nimi oli selvä viite - serkuksia ollaan ja saman talon hommissa! Olemme olleet myös yhteyksissä toisiimme ja passautelleet tapaamista.

 

Hyvää kevättä kaikille

 

tv. Reijo Perälä

  193.65.105.175 

Hei, tiedoksi vieraskirjaan Reijolle ja muille Eksymäläisille,

 

nuori Anna -Reeta on Eksymän Eemelin nuorimman pojan Raimon tyttö. Kotoisin Temmekseltä

n. 50 km. Oulusta eteläänpäin. Ajaessamme kesälomilla Lappiin, olemme käyneet Raimoa ja

Sirkka-Liisaa tervehtimässä, jolloin olemme Anna-Reetan nähneet siellä jo pikkutyttönä.Muutama vuosi

hän oli käymässä myös täällä Saksassakin.

Sirkka-Liisalle ja Raimolle vielä näin jälkikäteen sydämmelliset Onnentoivotukset syntymäpäivän

johdosta marraskuussa !

 

Terveisin Raija ( Eemelin Onnin vanhin)

 

Bliedersdorf 20.02.05

  80.223.161.246    

 

 Elina Bourgeois   5.2.2005 21:58 

  04.02.05 Calgary, Alberta, Canada.

 

Hyvaa Uutta Vuotta kaikille Eksyman sukuseuralaisille.

 

Toivottaa Elina perheineen. (Vahan myohassa kyllakin :)

 

Suunnitelmissa olisi tulla sinne sukujuhliin heinakuussa 2006.

 

Haluan myoskin kertoa Sanna-tadille, etta kirjoittamasi runot ovat todella nautinto lukea. Toivottavasti teet oman runokirjan. Haluaisin lukea koko runokokoelmasi.

 

Terveisin ,

Elina Bourgeois (o.s. Nevanpera) Calgary, Kanada

 

 

 

 

  24.71.223.141    

 

 Reijo Perälä   4.2.2005 22:29 

  Tervehdys kaikki!

 

Minä yritän sinnikkäästi elvyttää tästä vieraskirjasta Eksymän suvun uutta foorumia, avointa keskustelupalstaa.

 

Siis kaikki mukaan, jotka tällä härvelillä käyvät.

 

Eksymä sukunimeen kyllä törmää. Pistin tänään nimen paperiin, jossa Yleen Uudenmaan alueelle valittiin edelleenkin hommiin Anna Reeta Eksymä! Kun nimi oli niin selvä viite, yritin Anna Reetaa tavoitellakin, mahtaako olla sukuakin, mutta en onnistunut häntä tänään saamaan kiinni.

 

Tietääkö joku, mitäs sukuhaaraa tämä nuori Anna Reeta mahtaa olla?

Yritän kyllä itsekin päästä täällä puheille, kun on "meillä" töissä.

 

tv. Reijo Perälä (äiti Anna Perälä, o.s. Eksymä)

  84.230.186.13    

 

 Timo Määttä   3.1.2005 13:51 

  Niinpä. Hyvää Uutta vuotta minunkin puolestani. Itsekin käyn lukemassa silloin tällöin täällä viestejä ja varmaan moni muukin, eli ei muuta kuin aktiivisemmin kirjoittelemaan. Pukki toi "Pienet jäljet permannossa" ja luettuahan se tuli siinä kinkkua sulatellessa. Kyllähän niitä otteita kelpaa näilläkin sivuilla kertoilla ja muitakin juttuja, joita varmasti löytyy ja paljon.

 

T: Hanna-Kallen Sepon Timo

 

PS: Haastan kaikki Eksymäläiset ja muutkin täällä kävijät osallistumaan Aasian katastrofin keräyksiin sopivaksi katsomallaan summalla.

 

 

  80.220.99.116    

 

 Kari-Matti Määttä   31.12.2004 17:56 

  Hyvää ja Räiskyvää Uutta Vuotta sinne Saksanmaalle ,Australiaan ,Espanjaan,Kanadaan,Ruotsiin ja Suomeen kaikille sukulaisille. Kuusamossa lämpötila miinus 4 astetta ja kovatuuli että kynttilät eivät meinaa jäälyhdyissä palaa ollenkaan.Kirjoitellaampa ja kerrotaan kuulumisia kuten Perälän Reijo kehoitti. Olisi kiva kuulla miten maailmalla Eksymäläiset viettävät Joulua ja Uutta Vuotta.

Raija laittaisitko sähköposti osoitteen minulle kun koneeni kaatui ja osoiteesi hävisi. Kiitos.

 

Kari-Matti

 

 

  80.223.161.246    

 

 Reijo Perälä (Kalle Perälän ja Anna Perälän, o.s. Eksymän poika)   30.12.2004 21:35 

  Kerrotaanpa joulusta jatkokin.

 

Pohjanmaan reissu on tehty. Tulimme juuri kotiimme tänne Kirkkonummelle ja autokeli oli aivan hirveä! Sitä se oli mennen tullen, mutta siitä huolimatta matka meni hyvin.

 

Mukava oli piipahtaa Pohjois-Pohjanmaan Merijärvellä ja Etelä-Pohjanmaan Laihialla eli molmepien vanhempia tervehtimässä.

 

Kiirehdimme takaisin Kirkkonummelle, koska meidän oli määrä mennä puolustusministeri Seppo Kääriäisen uuden vuoden vastaanotolle. Tulomatkalla kuulimme, että koko vastaanotto on peruttu Kakkois-Aasian onnettomuuden vuoksi! Se on ymmärrettävää, koska ennakkotieto kertoo, että peräti yli 200 suomalaista on kuollut.

 

Sen verran itsekin asiaan sotkeuduin, että soitin paluumatkalla puhelun, jossa tehtiin päätös siitä, että Radio Suomi kerää tammikuun ajan varoja onnettomuuden uhreille. Keräykseen voi osallistua lauantaisin Radio Suomessa lähetettävän "Suuri haloo" -ohjelman kautta.

 

Sitten asiasta toiseen. Kuten olen tälläkin palstalla aikaisemmin kertonut, äitini Anna Perälä (o.s. Eksymä) on julkaissut lapsuus- ja evakkoajoistaan muistelmat, "Pienet jäljet permannossa". Kirja kertoo nimenomaan siitä, millaista elämä oli siellä Eksymällä, joista me nuoremmat olemme kuulleet vain tarinoita.

 

Kirja on lainattavissa ainakin Oulun ja Kuusamon kirjaistoista. Kuusamon kirjastolaitokselle on heidän pyynnöstään toimitettu ko. teosta puolenkymmentä kappaletta. Myös Oulun maakunta-arkisto halusi omansa.

 

Kirjasta on menossa jo kolmas painos ja jokunen on kirja tästä on vielä jäljellä. Ajatus on - jos sukuseuran puheenjohtaja idean siunaa - että panisimme koko kirjan tai ainakin parhaat palat myös tänne nettiin, jahka tässä ehdimme.

 

Muutoinkin toivosi tänne nettiin vilkasta vuorovaihtoa kaikilta niiltä, joilla tämä härveli käytössä on. Voihan tänne "chattailla" kuin vieraskirjaan. Nykytekniikka mahdollistaa jopa valokuvat ja äänet, joten kaikki keinot käyttöön perinteisten tapaamisten lisäksi.

 

Ainakin minusta ja muista perheemme jäsenistä täällä on aina kiva piipahdella - ja joskus joku sana kirjoittaakin, vaikka ei niin kauheasti kerrottavaa olisikaan.

 

Hyvää uutta vuotta kaikille

 

tv. Reijo Perälä & perhe

  80.186.164.98    

 

 Timo Walde (Raijan poika)   25.12.2004 14:58 

  Terveiset Timolta ja Raijalta Marxenin kylästä Saksasta Hampurin läheltä.Äiti-Raija on minun kanssa viettämässä Joulua.Täällä on 8 ast. lämmintä Poulipilvinen ja auringon paistaa.Kaikkille Eksymälaisille Hyvää Joula ja Hyvää Uutta Voutta 2005 !!!

 

Terv.

Timo ja Raija

  80.129.178.126    

 

 Reijo Perälä   22.12.2004 20:53 

  Hyvää joulua ja alkavaa vuotta kaikille Eksymän sukuseruan jäsenille täältä Kirkkonummelta!

 

Tätä kirjoitettaessa (22.12.2004)täällä Etelä-Suomessa on hirvittävä myrsky. Lunta ei ole juuri ollenkaan ja muutama päivä sitten nurmikotkin siintivät vielä vihreinä.

 

Lahjoja paketoidessa ja joululauluja kuunnellessa oikea tunnelma löytyy säästä huolimatta. Huomenna suuntaamme Pohjanmaalle, ensin Laihialle ja sieltä joulun jälkeen Merijävelle, sillä oikea joulu löytyy sittenkin maalta.

 

Siispä rauhallista joulua ja hyvää alkavaa vuotta kaikille!

 

Reijo Perälä & perhe

  80.186.181.254    

 

 Joulun vertauskuvia   16.12.2004 10:16 

  Joulunkynttilät

Kynttilän palava leikki on rukouksen vertauskuva. Se kuvaa myös elämää ja kuolemattomuutta. Joulukynttilät kertovat erityisesti Jeesuksesta, joka syntyi valoksi meille kaikille.

 

Joulukuusi

Kuusen vihreys on vertauskuva paratiisin elämänpuusta, jonka hedelmän nauttiminen taas kuvaa iankaikkisen elämän saavuttamista.

 

Joulutähti

Tähti kuusen latvassa muistuttaa tietäjistä, jotka tähden johtamina tulivat vastasyntyneen Jeesus-lapsen luo.

 

Olkikoristeet

Olkitähdet, enkelit,pukit ja himmeli kertovat Jeesuksen seimen oljista. Aikaisemmin tuotiin olkia jouluksi sisälle tupaan.

 

Joululahjat

Lahjat muistuttavat meitä Jeesuksesta itsestään Jumalan lahjana koko ihmiskunnalle sekä Itämaan tietäjistä, jotka toivat Jeesukselle lahjoja. Joululahjojen antamisessa on alun perin ollut kyse köyhien ja vähäosaisten auttamisesta. Tämä voisi vieläkin olla yksi lahjojen antamisen perusta.

 

Joulupukki

Nykyisen joulupukin esikuva on Pyhä Nikolaus, joka kuoli Myran piispana 345. Perimätiedon mukaan hän oli hyväntekijä ja lasten suojelija.

 

Vertaukset (kotien rukouskirja)

 

Toivotan kaikille sukulaisille ympäri maailmaa Rauhallista ja Lämmintä Joulua ja Räiskyvää Uutta Vuotta 2005.

 

Kari-Matti Määttä perheineen

  80.223.161.246    

 

   30.11.2004 12:01 

  LAPSUUTENI JOULU

 

 

TULE JOULU, JOUVU JOULU

TUOPA MEILLE TULLESSASI

SAATTELEPA SAAPUESSAS

MUISTOT LAPSUUDENJOULUN

 

OLI JO VIIKKOJA ENNEN

TAIKKA ENNEN PUOLTA KUUTA

LUUDALLA LAIPIOT LAASTU

KAIKKI KUURATTU KAMARIT

UUNUNPANKOT PUHISTETTU

PESTY PIRTISTÄ SEINÄT

IKKUNAT KIRKKAINA KIILSI

 

*****

 

ÄITI ILTAISIN ISTUI

YÖTÄ MYÖTEN MYÖHÄSELLE

LANKA VILLAINEN VILISTI

SUIHKI SUKKELA NEULA

SIINÄPÄ VALMISTUI VANTTUUT

LANELLISTA LÄMMIN PAITA

PIENET PEHMEÄT PAKETIT

 

ISTUIPA ISÄKIN SIINÄ

VEISTI PUUTA PUHETYÖNÄ

PUUSTA POLLE, PUUSTA JUNA

VAUNUTKIN VAUVANUKELLE

LAMPPU HILJAINEN HYRISI

SÄILYTELLEN SALAISUUDET

AINAKIN AATOLLE ASTI

 

*****

 

LAPSET PIHALLE PYÖRSI

ULKOSALLE USKALSIVAT

PITIHÄN LINNUILLE LAITTAA

ANTAA AATON ATRIAKSI

KAURALYHDE KARTANOLLE

 

LAITTOIVAT LUMESTA LYHDYN

KEHYKSEKSI KYNTTILÄLLE

TULEN TUIKKIVAN TILAKSI

PIHAPOLUN PIENTAREELLE

TERVETULLEEKS´ TOIVOTTAMAAN

TULE JOULU, JOUVU JOULU

 

*****

 

VOI MITEN TUVASSA TUOKSUI

PIPARILTA, MANTELILTA

KINKKU UUNISSA KIHISI

PUUROPATA PANKON PÄÄLLÄ

MUKANA MANTELI MAKIA!

 

 

 

 

HIMMENI HÄMÄRÄ PÄIVÄ

KÄÄNTYI ILLAKSI AATTO

KUUSI PIRTISSÄ KOHOSI

KURKOTTELI KATTOON ASTI

LATVASSA LEMPEÄ TÄHTI

SAATTAJA HYVÄNSANOMAN

 

HYMYSI KYNTTILÄT KAIKKI

MUUTTI MIELTÄ LÄMPIMÄKSI

RAUHALLE SIJAN RAKENSI

VIRSI LAULUKSI VIRISI

 

*****

 

JOKO KUISTILLA KOLAHTI

RAPSAHTIKO RAPPUSELLA

OISIKO OMIA TULOSSA

VAIKO VALLAN VIERAHIA

 

OLI TUTTAVA TULOSSA

VANHA VIERAS VERÄJÄLLÄ

JOULUPUKKI PARTOINENSA

KONTIN KUKKURAN KERALLA

 

*****

 

JOPAHAN KUJILLA KAIKUI

JOULUAAMUN HÄMÄRÄSSÄ

ILOINEN KULKUSTEN KILINÄ

KIRKOLLE KYYTIÄ KULETTI

 

SIELLÄ VÄLLYJEN VÄLISSÄ

LAMMASNAHAN LÄMPIMÄSSÄ

ISTUI IHAN RIPIRINNAN

KILTISTI KAIKKI LAPSET

ISÄ ITSE OHJAKSISSA

 

ÄITI ÄÄNETI ISTUI

AHERRUKSEN VAIVAT VAIPUI

UUPUMUKSENKIN UNOHTI

MUISTI - LAPSUUDENJOULUN

 

 

 

7.12.1986

Sanna Eksymä

 

 

 

Tässä joulutervehdyksenä koko Eksymän klaanille muistelo lapsuutenijoulusta.

 

Tämä tuokoon teille kaikille ne lapsuuteen liittyvät joulumuistot, joita ei mikään maailmanmeno voi himmentää.

 

Kaikille meille: RAUHALLISTA JOULUA JA PAREMPAA UUTTA VUOTTAA 2005...

 

Lämpimin terveisin Espanjasta,

Sanna ja Pentti

 

 

 

 

  80.223.161.246 

Sanna E   10.10.2004 17:43 

  Mirjan "mökkiläiset"

24. - 27.6.2004

 

JOHAN ON JOUTUI JUHANNUS

MATKASIPA MITTUMAARI

KESKIKESÄN JUHLA KERKES

SYDÄNSUVEN SUURI PÄIVÄ

 

VALLAN VASITEN TULIVAT

SUUNNITELLEN SUUNNISTIVAT

IHAN TOSITARKOITUKSIN

EHÄTTIVÄT EKSYMÄLLE

 

SIITÄ OTTIVAT OMAKSI

ASUNNOKSEEN ANASTIVAT

VARASIVAT PETIPAIKAN

MÖKISTÄ MIRJA-SISKON

JÄRVITIELLÄ TONTTI KAKSI

 

SANNA SE SOPANKIN KEITTI

KESÄISTÄ ON KERÄKAALTA

JUUREKSIA JUUREVIA

MAKKARALLA HYVIN HÖYSTI

 

MARTALTA MAKIA JUUSTO

TYYNE-SISKON "SIMAJUOMAT"

SIINÄ ON KESÄINEN KESTI

JUHANNUKSEN JUHLARUOKA

 

OLIPA YNINÄ YLEVÄ

ITIKOILLA ITKUVIRRET

PAHANLAISET PARKUJAISET

KARJUNTA KOVIN KAMALA

 

PÄÄ PYÖRI, NISKA NIKSUI

KÄSI SIIPENÄ SIVALSI

HÄTISTELI HIRVIÖITÄ

OFFITTOMAN ONGELMIA

 

TÄSSÄPÄ TÄMÄ ON MENNYT

MUKAVASTI MITTUMAARI

SYDÄNSUVEN SUURI PÄIVÄ

JUHLITTUNA JUSSIN JUHLA

 

KIITOLLISIN MIELIN

27.06.2004

Sanna ja Pentti

  213.94.2.191    

 

 Sanna, Pentin vaimo Eksymä Espanjasta...   10.10.2004 17:23 

  Tervehdys täältä Aurinkorannikon lämmöstä. Syksy täällä on ollut ihanan lämmin; ja sehän tuntuu tosi mukavalta sen Suomen vetisen kesän jälkeen :)

 

Tänään sain puhelun Saksasta, Raijalta. Hän muisteli mennyttä kesää Suomessa ja samalla kertoi miten hän kaipaa kotimaata ja käy aina välillä kurkkimassa sukuseuran sivuja, jos vaikka joku olisi innostunut tarinoimaan kuulumisiaan. Ja niinhän minäkin innostuin osallistumaan; ja tässä sitä nyt ollaan!

 

Viime kesän juhannus sai meidät liikahtamaan sieltä Hermanni-mökin rauhasta Kuusamoon Eksymälle, missä tosiaan vietimme Juhannusta Pentin sisaren, Mirjan mökillä. Ja siinä samalla tuli puhuteltua useammankin sisaruksen perheväkeä. Aattona keitettiin Mirjan mökillä Sannan makkarasopaa, jota sitten tuli nauttimaan koko sukukunta, joka Eksymällä oli juhannustaan viettämässä, liki kaksikymmentä sopanpopsijaa! Oli siinä kyllä vähän "palanpainikkeitakin"...

 

Tietenkin, kun Eksymällä oltiin, oli käytävä kokeilemassa kalavesiä oikein verkkojen kanssa; ja tulihan sieltä komeita ahvenia ja jokunen siika ihan syötäväksi asti.

 

Ja käytiin tupatarkastuksella kaikilla asuinsijoilla, joissa savut nousivat. Ja niihinkin kurkittiin, joissa ei asukkaat olleet saapuvilla. Uusin mökki rannalla on Taunon lasten rakennuttama; ei silloin aivan asuttavassa kunnossa, mutta hyvää jälkeä siellä on tehty. Impin pojat kuulemma ovat olleet asialla!

 

Se oli ihan mukava retki; ja ilman sääskiä olisimme viihtyneet pitempäänkin. Ensimmäinen yö menikin tapellessa sen karjuvan sääskilauman kanssa, ennenkuin Mirja sitten muistutti rankisista...

 

Lähetän sitten toisena postina tarinan, jonka kirjoitin Mirjan vieraskirjaan, kuinka juhannuksemme Eksymällä oikein menikään.

 

Nyt toivottelen kaikille hyvää syksyä, terveyttä ja työniloa.

 

Terveisin, Sanna ja Pentti

 

P.S. lämpötila +27, heikkoa tuulta...

  213.94.2.140    

 

 Reijo Perälä   4.9.2004 22:56 

  Syysterveiset kaikille täältä Kirkkonummelta. Kesän viimeisiä päiviä eletään (4.9.) täällä "etelässäkin". Tänään tosin oli oikein kaunis päivä - ja kävimme iltapäiväällä sekä sienessä että puolukassa. Ainakin kantarelleja täällä on runsaasti.

 

Hyvää syksyä kaikille!

tv. Reijo Perälä & perhe

  80.186.129.69    

 

 Mirja Nevanpera   28.7.2004 5:26 

  27.07.2004 Calgary, Alberta, Canada.

 

Matkaterveiset taalta helteisesta Calgarysta. Olen vierailulla taalla tyttareni Elinan perheen luona.

 

Taalla on ollut helteiset ilmat melkein siita asti kun saavuin kesakuun loppupuolella.

 

Olemme kayneet Kalliovuorilla ja muissa turistikohteissa. Katseltavaa riittaa.

 

Terveisin Mirja Nevanpera (os. Eksyma) seka Elina, Ed ja Marley Bourgeois.

  24.71.223.141    

 

 Jaakko Heikkinen   18.5.2004 21:10 

  Tervehdys Heikkisten sukuseurasta! Hienoa huomata, että hyvillä suvuilla on omat kotisivut. Kokoonnumme sukukokoukseen Kuusamoon 31.07.2005 ja silloin on koolla noin 150 - 200 Heikkistä ympäri maan. Olen sukuseuran esimies kaudella 2003 -2005. Hyvää jatkoa hienolle kotiseututyölle!

  194.251.240.116    

 

 Reijo Perälä   4.5.2004 11:39 

 

Anna-äitini on kirjoittanut Eksymän suvun värikkäistä vaiheista kirjan "Pienet jäljet permannossa".

 

Kirjassa kuvataan mm. niitä pelkoja, joita nuori tyttö koki rajan läheisyydessä desanttivaaran vuoksi. Nythän partisaanien iskut siviiliväestöä vastaan ovat olleet muutenkin julkisuudessa.

 

Erityisesti sota- ja evakkoaikoja käsittelevät kirjoitukset ovat puhuttelevia.

 

Kirja on omakustanne ja sitä voi tilata 10 euron hintaan äidiltäni (Anna Perälä, puh. 08-477289).

 

Terveisin Reijo Perälä ja perhe

  193.65.105.161    

 

 Elina Bourgeois   6.3.2004 17:14 

  Tervehdys Kanadasta!

 

Loysin taman Eksyman suvun kotisivun ihan sattumalta Internetissa surffaillessa. Tama on todella hieno idea. Talla tavoin voimme kaikki pitaa yhteytta toisiimme.

 

Taalla Calgaryssa alkaa jo kevat kurkistaan pikkuhiljaa. Paivalampotila on n. +11.

 

Kiitos viimekesaisesta kesamokki-seurasta etenkin Tyyne ja Erkki Repolle seka Martta Eksymalle ja Lea-serkulle seka Sinikalle.

 

Tulemme taas kalasteleen ja veneileen sinne Eksyma-jarvelle tassa parin vuoden paasta.

 

tv. Elina Bourgeois (os. Nevanpera)

Mirja Nevanperan (os. Eksyma)

ja Pauli Nevanperan tytar.

 

Calgary, Alberta, Kanada

 

 

 

Vastaus :

  Kari-Matti Määttä Kuusamosta tervehdys

Olen tällä hetkellä Eksymän sukuseuran puheenjohtaja. Kiitoksia viestistä olen sen siirtänyt vieraskirjaan kaikken sukulaisten luettavaksi. Matti Määttä on isäni ja Hanna ja Kalle mummi ja ukki.Oli todella kiva että löysitte nämä Eksymän sivut. Jos voisitte lähettää minulle teidän hotmail osoitteen niin saataisiin se tänne tietoon sukulaisille. Minulle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen kari-matti.maatta@pp2.inet.fi Terveisiä puolisollesi Jamesille ja lapsellenne Marley Viktorialle. Tv Kari-Matti

 

  24.71.223.141    

 

 Raija Walde   17.1.2004 21:38 

  Hei ja terveiset täältä Saksasta Bliedersdorfista (kun talon katolle nousee, näkyy Hampuriin ja Elben joelle) ja monet kiitokset Kari-Matille, että on laittanut tämän sukusivun. Nyt on lauantai-ilta ja aikaa rauhassa lueskella näitä sivuja ja tuli oikein hyvä mieli ja muistelut entisiin aikoihin. Kai se on sitä koti-ikävääkin . Sepolle myös terveiset, oli kiva lukea noita juttujasi. Silloin Haapaveden ajoilta muistanhan teidät kaikki, olin silloin noin neli-viisivuotias, mutta Sinut,Heinon, Saiman ,Taunon ja muut koululaiset ovat jääneet hyvin mieleen. Myös Erkin perhe oli silloin siellä ja Marjatan kanssa (nyt Sirkka?) mentiin yhdessä ensimmäiselle luokalle. Me tapeltiin kyllä aika paljon (irvisteltiin, vedettiin tukasta j.n.e) ehkä se oli sellaista rivalitteetia,pikkulasten välistä kilpailua. Mutta kyllä me surettiin kun Erkin perhe lähti sinne Kanadaan. Vahen Helenan kanssa mentiin salaa sinne tyhjiin huoneisiin ja yritettinn etsiä jotain pientä muistoa, paperinpalanen,joku unohtunut kappale. Marjatalta sain myöhemmin yhden kirjeen, jossa hän kirjoitti matkasta sinne Kanadaan ja niistä alkuajoista, ja siihen se sitten jäi.Sen jälkeen sai Palosaaren mummu kirjeitä ja kuvia joita luettiin ja ihasteltiin.Maijasta ja Irjasta oli tullut kaunottaria ja Irjakin oli mennyt naimisiin oikein komean miehen kanssa!! Niin että tämä tästä niiltä ajoilta. Irjan olen nähnyt Ivalossa viimeeksi hänen Suomenmatkallaan. Siis sinne Kanadaankin terveisiä Matille,Irjalle,Maijalle,Marjatalle,Annelille.Jormalle..niitä pienimpiä en enää muista..

 

Terveisiä kaikille sukulaisille myös viimekesän sukujuhlilta, oli kiva tavata, myös Paulilta terveiset(Paul Speetzen).

Minun Internet osoite on:

raija.walde@arcor.de

 

Hyvää Uuta Vuotta 2004

 

Raija

Bliedersdorf 17.01.04

 

 

 

  145.254.43.134    

 

   22.12.2003 21:21 

  Hauska Joulua we are at our daughter Nadine's place for supper and decided to write you a note.

Hauskaa Joulua Kari-Matti Dona ja mina olemme tyttani paikalla Illalisella. Marni lahetti tanne suku seuran sahko-postin. Se on oikain kiinnostava. Taala ei taida tulla lumista talvea ollenkaan. Huommenna on 9 astetta lamminta.

Sydan rakkaat terveiset kaikille Sukulaisille

Toivoo Matti(Eric) ja Dona Perheineen

 

  194.251.240.114    

 

 Seppo Määttä   20.11.2003 19:41 

  Sattuipa, että Hartikaisen Martti ja Kukkosen Kauko varastivat isiltään

tupakkaa. Tupakka oli sota-ajan parasta pillitupakkaa eli oikein Klubia.

Kolme askia niitä kaikkiaan oli ja porukalla haettiin piilopaikkoja, joissa

voitaisiin öyhkyytellä ihan niinkuin isot miehet. Lavin Maija-Liisan

leikkimökki oli hyvä paikka, samoin kuin osuuskaupan varaston vintillä

sahanmuhien päällä. Siellä me ährättiin tulen kanssa, kun tupakkia

sytyteltiin. Sattuipa sitten kerran, kun olimme menossa Pernulan Kalle

Määtän lantaliiteriin tupakalle, niin siitä lähellä Kirkkotietä pitkin

asteli Ervastin Seppo. Mehän rupesimme kutsumaan Seppoakin porukkaan. Kyllä

hän ensin vastusteli, koska hänen piti mennä hammaslääkärille. Kuitenkin

Seppo liittyi porukkaan ja jengi oli saanut yhden sankarin lisää.

Vastaanottoaika hammaslääkärille hurahti ohi, eikä Seppo sinne sitten

kerennytkään.

Illalla Ervastilla oli perhe koolla ja isä-Alia kiinnosti, miten

nuorimaisensa oli selviytynyt hammashoitolassa. En tiedä, miten Seppo oli

yrittänyt selvittää asiaa, mutta ei kai ihan Alia tyydyttävästi, koska oli

aikonut katsoa pojansuukalustoa. Seppo tietysti vastusti ajatusta, mutta

eihän siinä ollut iloa eikä armoa. Golgatalle vaan. Kun Ali-isä kurkisti

pojan suuhun, tunsi hän nenässään pillitupakan hajun. Mitä sitten tapahtui

voi vain kuvitella, mutta Ervasteillakin oli kuulemma varattu leveä

sotilasvyö tiettyjä tarkoituksia varten

 

 

  194.251.240.116    

 

 

 Seppo Määttä   20.11.2003 19:29 

  Minähän olin oikkupoikana tavattoman kiltti. Niin ainakin kaikki sanoivat,

varsinkin naapurit. Kilttihän minä olinkin. Sitä minä kuitenkin monesti olen

kovasti ihmetellyt, miksi kuitenkin sain kokea piiskan viuhumista

takalistossani. Ajattelin tässä kertoilla kokemuksistani, joita minulle on

sattunut elämäni varsitiellä:

 

Kerran yhtenä yönä saksalainen pommikone oli ollut palaamassa

pommituslennolta ryssän puolelta, missä se oli saanut osuman eikä jaksanut

palata kotikentälleen vaan putosi Kuusamojärven Vihtasaaren kohdalla jäälle.

Kun aamulla tieto tästä tuli meidän poikien korviin, niin tottakait sitä

lähettiin tarkastelemaan lähemmin. Suksilla pyyhällettiin pitkin järveä

koneelle. Eihän me päästy lähellekään koko rakkinetta, kun sakemannit olivat

laittaneet pyssymiehen vartioon koneen vierelle.Siinä kun kierreltiin ja

katseltiin vähän aikaa niin ei auttanut muu kuin palata tyhjin käsin kotiin.

Menomatkalla erosin porukasta ja siinä kun hiihtelin niin päätin oikaista

sairaalan rannan kautta koti Pernulaan. Lähellä rantaa jää yhtä-äkkiä petti

allani ja putosin jään läpi. Onneksi siinä oli matalaa niin, että kastuin

vain vyötäisiäni myöten. Pääsin omin avuin ylös. Syy miksi jää tällä

kohdalla oli heikkoa oli siinä, että sairaalan paskaviemärin pää päättyi

siihen ja lämmin sairaalatuote oli haurastanut jään. Kun pääsin takaisin

jäälle, tunsin nenässäni kuinka vaatteeni haisivat kaikelle töhnälle, minkä

sairaalasta oli päästetty tulemaan. Hiihtelin kipin kapin kotiin. Äiti-Hanna

oli juuri lämmittämässä pirtin uunia kun meikäpoika astui pirttiin. Koko

tupa hunajoi tuoksuani ja samassa kun äiti tajusi tilanteen, hän harppasi

luokseni ja rettuuti porstuvaan, missä minun piti riisua kaikki kamppeet

päältäni. Kun palattiin pirttiin, löytyi pirtin ovan karmilaudan ja seinän

välisestä raosta metrinen koivun oksa, joka kohta lauleli ylistystä pitkin

alastonta pintaani suorittamani urotyön johdosta. Vasta tämän toimenpiteen

jälkeen seurasi kuulustelu tapahtumasta. Rauhoituttuaan äiti istutti minut

avonaisen pirtinuunineteen lämpiämään ja toi uudet puhtaat vaatteet.

Tapaus ei ole jättänyt minulle mitään raumoja. En ainakaan tunnusta.

 

  194.251.240.116    

 

 Seppo Määttä   19.11.2003 20:56 

  Kerran ennen sotia olimme eräänä päivänä koko perhe kotiaituuksessa heinänteoassa. Kun illalla tuli kotiin lähdön aika ja koska meillä oli vain kaksi polkupyörää käytettävissä, niin kulkujärjestys oli seuraavan lainen.Ensiksi lähdimme äiti ja minäyhdellä pyörällä ja minä palauttaisin pyörän niitylle ja tulisin sitten isän kanssa yhdessä. Matti ajaisi yksinään toisella pyörällä. Kun menin takaisin niitylle, niin päätinkin, että minä olen se, joka ajaa yksin ja Kalle ja Matti tulevat yhdessä toisella. Minun järjestelyni eivät sopineet isälle ja niinpä siitä syntyi melkoinen suukopu. Siinä toratessamme ilmestyi kolme sakemannia pellon reunalle ja istuutuivat kaatuneen tukin päälle ja seurasivat edessä tapahtuvaa näytelmää. Lopulta Kalle hermostui niin, että ruotasi vyöltään remmin ja lähti minua kohti vauhdilla. Minä pakoon. Juuri, kun isä oli lyömäetäisyydellä ja aikoi tähdä sivalluksen, häneltä putosivat vyöttömät housut kinttuihin ja lensi silmälleen ketoon. NO, ei se Kalle tähän lannistunut, vaan uusi yritys, mutta edellinen tapaus uusiutui. Siihen se takaa-ajo jäi nauruhan siitä repesi niin meillä asianomaisilla kuin myös tukilla istuvilla sakemanneillakin. Lopputulos oli, että kotia mentiin Hannan ja Kallen suunnittelemalla tavalla.

  80.223.200.120    

 

 Kari-Matti Määttä   22.7.2003 18:52 

  Sukujuhlat Oivangissa pidettiin 4-6.07.2003. Sukulaisia oli saapunut

noin 120 koolle. Kiitos siitä teille kaikille. Juhlista haluaisimme palautetta tulevien vuosien sukujuhlia ajatellen. Sukukirjaa on myynnissä vielä runsaasti joten kyselkääpä ystäviltä ja tutuilta josko haluaisivat kirjaa hinta on 15 €.

Pentti Eksymän tekemä kirja on jo

loppuun myyty. Kiitokset kaikille

arpajaispalkintojen lahjoittajille.

kari-matti

  194.251.240.107